Partra szállhattak Kambodzsában a Westerdam utasai

Forrás: MTI

 2020. február 14. 10:25

A tengerjáró hajó utasai két hetet töltöttek karanténban a hajó fedélzetén, öt ország utasította el a kikötésüket koronavírus okozta járványtól tartva. A Diamond Princess hajón közben további fertőzötteket regisztráltak.

Péntek hajnalban partra szállhattak a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a koronavírus okozta COVID-19 járványtól tartva. A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. A hírek szerint három magyar állampolgár is tartózkodott a fedélzeten.

A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón.

A Westerdam Puerto Rico partjainál 2015 novemberében

Fotó: wikimedia.org

A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek.

Frissítés: A helyi hatóságok vasárnap közölték, hogy további vizsgálatokat végeznek az üdülőhajó fedélzeten maradt utasainál és személyzeténél, mert a hajót elhagyó egyik amerikai utasnál utólag elvégzett vizsgálat alapján feltételezik, hogy a Hongkongból indult óceánjárón mégis jelen lehetett a fertőzés.

A 83 éves nő pénteken elhagyhatta az amerikai hajót, és 145 másik utassal együtt még aznap Malajziába repült. Kuala Lumpurban azonban megmutatkoztak nála a kór tünetei, kórházba szállították, elkülönítették, állapota stabil.

Közben a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón megállíthatatlannak tűnik a fertőzés, a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak.