Passauból folytathatják útjukat a Viking Freya utasai

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 12. 18:09

A Dunán balesetet szenvedett Viking Freya utasai a Viking River Cruises Passauból induló másik hajójával folytathatják utazásukat, ha nem a hazatérés mellett döntenek. A budapesti partner hétfő délutánig nem kapott értesítést a társaságtól a hajóút további menetrendjéről.

A Viking River Cruises Nürnbergből Budapestre tartó szállodahajójának két magyar származású munkatársa halt meg vasárnap hajnalban a Duna-Rajna-Majna csatornán elszenvedett balesetben. A híradások szerint a hajó Erlangennél egy vasúti hídnak ütközött, mivel a parancsnoki kabint nem engedték le időben. A kapitány ott tartózkodó helyettese, a 49 éves K. István és egy 33 éves matróz, H. Ferenc a kabinba szorult.

A főleg Észak-Amerikából származó vendégeknek nem esett bajuk, őket reggel kimentették a hajóról és egy közeli településre szállították. Az érintett csatornaszakaszon a hajó kimentéséig leállították a hajóforgalmat, emiatt vasárnap több folyami kirándulóhajó is vesztegelt a baleset helyszíne közelében.

A híd alá beszorult szállodahajó (Fotó: bild.de)


Az Egyesült Államokban bejegyzett Viking River Cruises, a Viking Cruises folyami hajózási üzletága Viking Freya nevet viselő hajójával Nürnbergből és Passauból indít 8 napos hajóutakat több németországi és ausztriai állomáson keresztül, budapesti végállomással. A baleset Nürnbergtől mintegy 20 kilométerre történt.

Békássy Tamás, a Budapest Welcome Touristic – a Viking River Cruises budapesti partnere – ügyvezetője lapunknak elmondta: ők is az újságból tájékozódtak a szörnyű baleset részleteiről, és hétfő délutánig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak partnerüktől a további menetrendre vonatkozóan. Ez tulajdonképpen érthető is, a társaság nyilván a rendőrségi eljárás alakulásától teszi függővé a továbbiakat. Hozzátette: hasonló balesetre nemigen volt még példa a dunai személyhajózásban.

A Viking River Cruises honlapján hétfő délután az állt, hogy az utasok a társaság Viking Bestla nevet viselő hajójára Passauban felszállva, módosított programmal folytathatják majd utazásukat, vagy lehetőségük van a mielőbbi hazatérésre is. Azok az utasok, akik az év hátralévő részére foglaltak helyet a javításra szoruló Viking Freyára, ugyancsak a vele gyakorlatilag mindenben azonos Bestlával hajózhatnak majd.