Patthelyzet Franciaországban

Forrás: MTI

 2019. december 16. 13:53

Akár az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a vasúti és a városi közösségi közlekedést lebénító munkabeszüntetés.

Nem született meg a kompromisszum Franciaországban a kormány és a nyugdíjreform ellen második hete sztrájkoló szakszervezetek között.

A sztrájkolók száma valamelyest csökkent a tiltakozás kezdete óta, a párizsi közlekedésben nem volt érezhető javulás hétfőn, miután a sofőrök és a mozdonyvezetők vesznek részt legnagyobb arányban a munkabeszüntetésben: mintegy kétharmaduk sztrájkol.

A metróvonalak többsége továbbra is zárva tart, a külvárosi vonatok jelentős fennakadásokkal közlekednek, a buszoknak mintegy a fele indult el. A főváros körüli körgyűrűn csaknem 630 kilométeres dugó alakult ki a reggeli órákban, dupla annyi, mint amennyi reggelenként megszokott. A szuperexpresszek (TGV) harmada, a regionális vonatok 40 százaléka közlekedett.

Karácsonykor és szilveszterkor is folytatódhat a közlekedési káosz

Fotó: Pixabay

A patthelyzet miatt egyre inkább úgy tűnik, hogy az ünnepek alatt is folytatódhat a sztrájk a közlekedésben. A tiltakozók és a kormány egymást vádolják az ország lebénításával.

A franciák szerint a kormányt terheli a felelősség a kialakult helyzet miatt, a többségük támogatja a tiltakozást, ugyanakkor 55 százalékuk azt szeretné, ha a sztrájkot felfüggesztenék a szakszervezetek az ünnepek idejére.
„Sztrájkolni legitim, de tiszteletben lehet tartani az olyan pillanatokat, mint az év végi ünnepek, amikor mindenki hazatér a családjához” – mondta Elisabeth Borne közlekedési miniszter a France2 közszolgálati televízióban, felelőtlenséggel vádolva azokat, akik „elrontják a franciák szabadságát”.

A kormány jelezte: készen áll további tárgyalásokra, de újabb egyeztetés csak a keddi tiltakozónap után, szerdán vagy csütörtökön várható.