Pécs környéki retró vonatozásra invitál jövő hétvégén a MÁV

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 10. 14:54

A nagy sikerű hatvani és balatoni retró hétvégék után szeptember 17-én és 18-án, idén utoljára Pécs térségében utazhatnak a vasútbarátok múltidéző vonatokkal.

A MÁV-START az idei év utolsó retró hétvégéjét Pécs térségében, szeptember 17-én és 18-án rendezi meg. Valamennyi Baranya megyei vasútvonalon megjelennek a régi korokat idéző autentikus szerelvények. Számos újdonsággal is találkozhatnak az utasok, például BCmottal és M43-as Kisdácsiával, emellett forgalomba áll a nemrég felújított M41 2112 pályaszámú, retró festésű Csörgő is. Az eddigi rendezvényeken is nagy népszerűségnek örvendő típusok, azaz Nohabok, Szergejek, Púpos, MDamot, ABbmot és Samu mellett ismét elindul a legendás 424-es gőzmozdony is.

A retró mozdonyok és szerelvények többsége menetrend szerinti vonatokban közlekedik, így az utasok általános díjszabás szerint utazhatnak rajtuk, emellett korlátlan utazást biztosító Pécsi Retró Napijeggyel is készül a MÁV-START.

 

Budapest–Pécs/Kaposvár

A pécsi InterCity-vonatokon kipróbálható lesz a hazai járműgyártás egyik remeke, a BVmot, azaz Samu, amely visszatér egykori fő felhasználási területére. A BVmot szombaton két pár Budapest-Pécs InterCity vonatban közlekedik, vasárnap egy pár Budapest–Pécs InterCity vonat után egy Budapest-Kaposvár vonatpárban tűnik fel.

Egy másik pécsi InterCity-szerelvény a hétvége folyamán Utasellátó étkezőkocsival és komfortkocsival kiegészítve közlekedik. A pályafutásának végéhez közeledő komfortkocsiban prémium (1+) helyjegy váltásával lehetséges az utazás, ez nemcsak a helybiztosítást, hanem a fedélzeti szolgáltatást is magába foglalja. Utaskísérők szolgálják fel a jegyárban foglalt italokat és csokirolót.

A komfortkocsi mellett, a vonatban közlekedik egy étkezőkocsi is, amelyben az Utasellátó retró kínálata várja az utasokat.

A komfortkocsiban utaskísérők szolgálják fel a csokirolót

Fotó: MÁV-START

Pécs–Villány–Pélmonostor (Beli Manastir)

A horvát határ felé és azon túl is lehet utazni az M41 2112 pályaszámú, retró festésű Csörgővel, amely az olajzöld ingavonatot továbbítja. A vonat szombat és vasárnap reggel is kilép az országból, és Pélmonostorig (Beli Manastir) közlekedik, majd ezután szombaton kétszer, vasárnap egyszer a Pécs– Magyarbóly távot teljesíti.

 

Villány–Mohács

Mohácsi személyvonatok élére áll be a MÁV Rail Tours eredeti festésű M43 1001 pályaszámú Kisdácsiája, amely két kék Bhv 20-07-es kocsit továbbít majd.

 

Pécs–Szigetvár

A hétvégén a 60-as számú vasútvonalon vágányzár miatt Szigetvár és Darány között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A Pécs és Szigetvár közti szakaszon két szerelvény közlekedik majd egész nap, amelyeket felváltva összesen négy mozdony továbbít. Az egyik szerelvény összeállítását képezi egy bautzeni Bo 20-37, egy By 20-17 és egy Bhv 20-07 személykocsi. A másik szerelvény pedig három darab vékonycsíkos Rába Bd 20-37 kocsiból áll majd. Ezek a szerelvények közlekednek majd az M61 001 Nohab, M62 228 Szergej, M40 224 Púpos és MDamot 3017 pályaszámú mozdonyok vontatásával.

 

Darány–Barcs–Szombathely

Az ország leghosszabb, kizárólag dízelvontatással közlekedő járatán, a Pannónia InterRégión is forgalomba áll két retró szerelvény. Közlekedni fog egy régi arculatos InterCity-szerelvény, mely az egykori Corvinus IC-re emlékeztet. A vonat egy Apmz 10-71, egy DWA 88-71 étkező és két Bpmz 20-71 kocsiból áll majd. A vonat kétszer teszi meg egy nap a Szombathely–Darány távolságot, első körben remot, második körben klasszik M41-es Csörgővel. Emellett közlekedni fog egy retró sebesvonat is, amely három Bp 29-05 kocsiból és egy BDbh 82-28 kocsiból áll.

A Bp 29-05 sorozatú kocsik az idei év során búcsúznak a menetrendszerinti forgalomtól. A szerelvény szintén kétszer teljesíti a távot, délelőtt az M61 019 narancsszínű Nohab, délután az M62 265 Szergej vontatásával.

 

Szentlőrinc–Sellye

A sellyei vasútvonalon áll forgalomba a Ganz öttengelyes remeke, az ABbmot.

 

Dombóvár–Kaposvár

A retró hétvégék egyik fő attrakciója, a legendás 424-es gőzmozdony is ismét útra kel. A 41-es vonal 150. évfordulója alkalmából a mozdony egy menetrenden felüli különvonatpárt továbbít Dombóvár és Kaposvár között, Kapos expresszvonat néven. A 424 247 pályaszámú gőzmozdonyból és négy darab vékonycsíkos gyorsvonati kocsiból álló szerelvény Kaposvár irányába orral előre, Dombóvár irányába pedig szerkocsival előre közlekedik. A Kapos expresszre Budapest felől és Budapest felé is biztosított lesz az InterCity-csatlakozás Dombóváron. A Kapos expressz különjegy váltásával vehető igénybe, amely magában foglalja a helyjegyet is. A jegy ára 1000 forint/fő/irány minden utas számára, egyéb kedvezmény vagy utazásra jogosító okmány nem vehető igénybe. A vonatra a jegyeket várhatóan szeptember 12-től lehet megváltani az elektronikus jegyvásárlási felületeken és a pénztárakban.

Ismét útra kel a legendás 424-es, „Bivaly” gőzmozdony is

Fotó: MÁV-START

Dombóvár–Komló

Az észak-baranyai vasútvonalon forgalomba áll a MÁV Rail Tours közel 100 éves BCmot motorkocsija, amely az egykoron Déli Vasúthoz tartozó 104 éves SR 404 pályaszámú paklikocsit továbbítja majd. A kocsi 1997-es felújításán bárpultot és asztalokat kapott, így nyerte el jelenlegi bisztrókocsi jellegét. Az SR 404 kocsiban az Utasellátó fedélzeti szolgáltatást is fog biztosítani.

 

Utasellátó

Az Utasellátó három járaton fog szolgáltatást biztosítani: a Retró pécsi IC CAF étkezőkocsival, a Retró Pannónia IR (Corvinus IC) DWA étkezőkocsival és a Komlói személyvonat SR bisztrókocsival közlekedik. A CAF és DWA étkezőkocsi étlapja a ’80-as és ’90-es évek távolsági vonatainak megfelelő kínálatot nyújt. A hideg és meleg reggeli mellett főfogásként tradicionális levesek, főételek választhatók, különlegességként kaviár és bélszín is kérhető.  Desszertként a klasszikus Utasellátó édességek is választhatók. Az SR bisztrókocsiban a konyhatechnológiához alkalmazkodó korlátozott kínálat érhető el, kisebb harapnivalókkal, italokkal.