Pénteken sztrájkolnak a francia légiforgalmi irányítók (frissítve!)

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 15. 08:00

Az SNCTA szakszervezet egész napos sztrájkot hirdetett a franciaországi légiforgalmi irányítók körében szeptember 16-ára, péntekre. A Ryanair az Európai Uniótól kér megoldást. Mintegy ezer járatot törölnek a munkabeszüntetés miatt.

A francia légiforgalmi irányítók tervezett sztrájkja miatt pénteken fennakadások várhatók a légiközlekedésben – írja a Travel Weekly.

Franciaország polgári légiközlekedési hatósága (DGAC) felszólította a légi fuvarozókat, hogy felezzék meg pénteki járataik számát, valamint figyelmeztetett a járattörlésekre és a „jelentős késésekre”.

A DGAC közleménye szerint a járatcsökkentések egész Franciaországot érintik. A hatóság az Eurocontrollal együtt dolgozik azon, hogy segítsen a légitársaságoknak elkerülni az ország légterét.

Egész napos sztrájkra készülnek pénteken a francia légiforgalmi irányítók

Fotó: 123rf.com

A francia SNCTA szakszervezet közleményében az inflációt és a több dolgozó felvételére irányuló követelést jelölte meg a munkabeszüntetés okaként.

A sztrájkban leginkább érintett légitársaságok az Air France, az EasyJet, a Ryanair, a Transavia és a Volotea.

 

Az Európai Unió hatóságaihoz fordul a sztrájk miatt a Ryanair

A Ryanair felszólította az unió illetékeseit, hogy azonnal tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a francia légi irányítók pénteki sztrájkja idején is biztonságosan átrepülhessenek a francia légtéren a különböző légi járatok.

A Ryanair azt is közölte, hogy 420 járatát volt kénytelen törölni a munkabeszüntetés miatt, ezzel 80 ezer utasnak okozva kényelmetlenséget.

A Ryanair szerint érthetetlen, hogy miközben a minimális szolgáltatások nyújtására vonatkozó törvény értelmében a franciországi belföldi járatoknál ezt be kell tartani, a törvény nem vonatkozik az ország fölött átrepülő gépekre.

Az Európai Uniónak fel kell lépnie azért, hogy a különböző európai országok repterei között közlekedő személyek utazásait ne érintse hátrányosan a francia légi irányítók sztrájkja.

A Ryanair ezért három konkrét intézkedést javasol:

- sztrájk helyett tárgyalásokra kell kötelezni kell az ATC szakszervezeteit,

-  a minimális szolgáltatások nyújtását biztosító törvény védelme alá kell helyezni a francia légtéren átrepülő járatokat is,

- lehetővé kell tenni, hogy más európai légi irányítók irányítsák a sztrájk ideje alatt a Franciaország fölött közlekedő járatokat.

Frissítés:

A DGAC szóvivője szerint a légitársaságok mintegy ezer olyan járatot töröltek, amely Franciaországba érkezne, vagy onnan indulna pénteken.
A kötelező minimum szolgáltatás életbe léptetése ellenére a járattörlések és a várható jelentős késések az ország valamennyi repülőterét érintik.

Ezért a DGAC azt kérte az utasoktól, hogy aki teheti, halassza el a repülőútját, illetve érdeklődjön a légitársaságánál arról, hogy elindul-e a járata.

Az Air France szerdán azt közölte, hogy a belföldi és európai járatai 55, a tengerentúli járatainak pedig 10 százalékát törli pénteken.
Három hónappal ezelőtt a párizsi repülőtereken többször is voltak sztrájkok, miután az ott dolgozók, valamint az EasyJet és a Ryanair légitársaságok munkatársai követeltek azonnali fizetésemelést, amelyet meg is kaptak.