Pénteken újból forgalomba helyezik a letenyei közúti határátkelőt

Forrás: MTI

 2019. július 22. 17:14

A régi magyar-horvát átkelőn a tervezettnek megfelelően befejeződött a Mura-híd felújítása, így a járművek és a gyalogosok július 26-án reggel hat órától ismét használhatják.

Sinkovics Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője a témában rendezett sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy március 21. óta van zárva a letenyei közúti átkelő, azóta minden járműforgalmat – esetenként egy órát is meghaladó várakozási idővel – a párhuzamos autópálya-átkelőn bonyolítanak le.

A két letenyei határátkelőt évente mintegy ötmillió utas – jelentős számban külföldi – veszi igénybe, 70 százalékuk a három nyári hónapban az Adriai-tengerre utazva vagy visszafelé.

Havonta 18-21 ezer teherjármű is ott lép át Horvátországba vagy onnan Magyarországra. Ezt a forgalmat pedig a lezárás ideje alatt teljes egészében az autópályára terelték át.

A Letenyén áthaladó külföldiek nagy részének célpontja az Adria

Fotó: pixabay.com

Péntektől visszaáll a korábbi forgalmi rend, vagyis a tehergépkocsik, a gyalogosok, valamint az autópályákról egyébként is letiltott egyéb járművek újból kizárólag a közúti átkelőt vehetik igénybe. Továbbra is az autópályán haladhatnak át az autóbuszok, minden egyéb járművel pedig lehetőség van mindkét átkelő használatára.

A rendőrség tapasztalatai szerint a nyári vakáció idején megnövekedett turistaforgalom miatt a közúti átkelőhelyen személyautókkal rövidebb várakozási idővel lehet számolni, mint az autópályán.

Az eddigiekhez képest a sztrádán is várhatóan csökken az átléptetés ideje, a lezárás idején kizárólag a kamionoknak fenntartott sávot ugyanis újból megnyithatják a személyautóknak – mondta a határrendészeti osztály vezetője.