Pénz is lesz a kecskeméti polgári repülőtérre

Forrás: turizmus.com

 2018. október 03. 20:12

A kormány 1,8 milliárd forintot csoportosít át az eddig elsősorban katonai légikikötő fejlesztésére.

A kormány a Modern Városok Program keretéből irányít át 1 milliárd 812 millió forintot, hogy az állami repülésekre használt kecskeméti repteret közös, katonai és polgári célú fejlesztését megvalósíthassák. A felelős a pénzügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a Miniszterelnökség.

Korábbi sajtóhírek szerint egy polgári terminál kialakítását is tervezik a kecskeméti repülőtéren, ahol jelenleg a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei, vadászpilótái állomásoznak.A polgári terminál kialakítása - a Modern városok program részeként - a civil üzemeltető feladata, de ez a katonai bázis működését semmilyen formában nem befolyásolja.

Budapest konkurenciája is lehet

Fotó: turizmus.com

A terv nem új, számos tanulmány készült már az ilyen beruházások hasznáról, Kecskeméten a fejlesztés elsősorban a Mercedes autógyár érdekeit szolgálhatja. A szakemberek szerint a Liszt Ferenc repülőteret használó fapados légitársaságok, illetve air cargo cégek is nagyobb arányban választanák a kisebb repülőtereket, ha a különböző illetékek a budapesti repülőtérnél jelentősen alacsonyabbak lennének.

Kapcsolódó cikkek

Utazás 2019 kiállítás

2018. október 01.