Pénzvisszafizetés helyett voucher – jogszabályt módosítana a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2020. március 19. 14:57

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége rendkívüli jogszabály-módosítást kezdeményezett, melynek lényege, hogy az utazásszervező az utazási csomag ellenértékeként befizetett teljes díjat voucher formájában is megtéríthetné az utazó részére, amely a megtérítéstől számított egy évig lenne beváltható.

olnár Judit, a MUISZ elnöke kérdésünkre elmondta: több más uniós tagállamban rendkívüli jogrend és szabályok bevezetésével egyidejűleg szintén rendelkeztek arról, hogy

az utazásszervezők rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben a 14 napon belüli teljes részvételi díj visszafizetése helyett, egy évig felhasználható voucher formájában téríthessék meg az utazók irányába a már befizetett díjakat.

A szakmai szervezet indoklásában megfogalmazta: a koronavírus járvány következtében rendkívüli és elháríthatatlan helyzetekkel kell most szembesülniük mind az utazóknak, mind az utazásszervezőknek. Viszont a jelenlegi uniós szabályozás nem a maihoz hasonló válsághelyzetekre készült.

Az utak visszamondása rendkívül nehéz likviditási problémát jelent az utaztatóknak, mely fizetésképtelenséghez vezethet számos utazásszervezőnél már a közeljövőben

Fotó: 123rf.com

Rendkívüli jogrendi szabályokat léptettek életbe sok országban, s ezzel a turisztikai szolgáltatókra (pl. légitársaságok, hajótársaságok, buszos vállalkozások, szállodák stb.), illetve a velük szerződéses kapcsolatban álló utazásszervezőkre az általános polgári jogi, kereskedelmi szabályoktól teljesen eltérő, akár országonként is változó jogi előírások vannak most érvényben.

A legtöbb szolgáltató a vis major helyzetre hivatkozással nem visszatérítést biztosít, hanem későbbi időpontra történő átfoglalás lehetőségét ajánlja fel a szerződött partnereiknek, vagy közvetlenül a fogyasztóknak.

Molnár Judit

Fotó: Fóti Péter

Az utak visszamondása rendkívül nehéz likviditási problémát jelent az utaztatóknak, mely fizetésképtelenséghez vezethet számos utazásszervezőnél már a közeljövőben.

Mindezek alapján gyors megoldásra van szükség a tömeges útvisszamondások miatt.

A szakember a módosítás előnyeiről szólva kiemelte: ezzel hozzá lehetne járulni a vállalkozások likviditásának megóvásához, hogy ne kerüljenek veszélybe újabb munkahelyek, illetve emiatt családok megélhetése.

Hozzátette: az intézkedés összhangban lenne több más tagállam (pl. Olaszország, Franciaország, Belgium, Hollandia) által már meghozott hasonló rendkívüli jogszabály-módosítással, illetve az Európai Utazási Irodai Szövetségek Szervezetének (ECTAA) ajánlásával, amit az Európai Unió döntéshozó szervei felé is megfogalmaztak.