Petíciót nyújtott be a légi sztrájkok ellen a Ryanair az Európai Bizottságnak

Forrás: turizmus.com

 2023. június 01. 14:55

Az ír fapados légitársaság 1,1 millió aláírást gyűjtött beadványához az Európai Bizottságnak, amelyben az EU légi közlekedését megnehezítő sztrájkok miatt a testület közbelépését követelik.

A légitársaság közleménye szerint felszólítja az Ursula von der Leyen vezette testületet, hogy tegyen eleget a több mint 1,1 millió uniós utas petíciójának, és követelje meg az összes tagállamtól, hogy a légiforgalmi irányítók sztrájkjai idején biztosítsák a légterükön átrepülő járatok zökkenőmentes közlekedését, hasonlóan a Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban már érvényes szabályokhoz – ismerteti az Airportal.

A Ryanair a sztrájkjog tiszteletben tartása mellett azt szorgalmazza, hogy abban az esetben, ha a nemzeti léginavigációs szolgáltatók munkabeszüntetése idején járatok törlésére kerül sor, akkor az adott tagállamba érkező vagy onnan induló belföldi és rövid távú, ne pedig az átrepülő járatokat érintse.

Sztrájk idején követelik az átrepülő járatok védelmét

Fotó: Ryanair

Emellett azt követelik, hogy sztrájkot megelőzően 21 nappal kelljen előzetes értesítést kiadni, valamint a feleket kötelezzék arra, hogy a sztrájk előtt tárgyalásos úton próbálják meg rendezni a munkaügyi konfliktust.

A fapados légitársaság emlékeztet arra, hogy 2023 első öt hónapjában 57 olyan nap volt, amikor sztrájkoltak a légiforgalmi irányítók, ami tízszer több, mint 2022-ben, emiatt a légitársaságoknak több ezer járatot kellett törölniük.