Pink marketing

Forrás: turizmus.com

 2018. január 31. 20:04

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer közösség tagjai kétszer annyit utaznak, mint az átlag, és a költéseik 57%-kal magasabbak. Előnyben részesítik a melegbarát desztinációkat, s kifejezetten hálásak a nekik szóló üzenetekért.

Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösség jellemzőivel, illetve az ennek a célcsoportnak szóló, ún. „pink marketing” jelentőségével ismerkedhettek annak a rendezvénynek a résztvevői, amelyre a Humen Media Hungary – Magyarország egyetlen, célzottan az LMBTQ célcsoport marketingkommunikációjával foglalkozó vállalkozása – invitálta a marketinges és a turisztikai szakmát 2017. január 31-én.

A Humen Media képviseletében Erdei Zsolt ügyvezető mutatta be az LMBTQ közösséget gazdasági megközelítésből. Az ügyvezető elmondta, hogy általánosságban az emberek 4-6%-a tartozik ebbe a közösségbe, de mivel minden kutatás önbevalláson alapul, ez az arány nagyban függ az adott ország társadalmi viszonyaitól, s akár 10% feletti is lehet. A közösségét az átlagosnál magasabb iskolai végzettség és jövedelmi szint jellemzi, rendkívül trendkövetők és igényesek, ráadásul sokkal nyitottabbak a kultúrára, az utazásokra és a luxustermékekre, mint az átlag.

A hazai szektort is kutatják már

Fotó: turzmus.com

A tavalyi évtől kezdve – a Humen Media szervezésében – Magyarország is bekapcsolódott abba a nemzetközi felmérésbe, amelyet az egyik legnagyobb LMBTQ-szektort kutató amerikai cég, a Community Marketing & Insights (CMI) végez évről évre, így ma már nem csupán a nemzetközi jellemzőket, de a hazai LMBTQ-közösség tulajdonságait is figyelemmel követhetjük. A kutatás turizmus-szektort érintő legfontosabb megállapításai, hogy a közösség tagjai mintegy kétszer annyit utaznak, mint az átlag, s a költéseik az utazások során 57%-kal magasabbak. Előnyben részesítik a melegbarát desztinációkat, s kifejezetten hálásak a nekik szóló kommunikációs üzenetekért, mondta el a szakember.

A Humen Media Group havonta kiadja a Humen Magazint, illetve online hírportált üzemeltet, ezen kívül két turisztikai kiadványt is megjelentetnek. A Pink Budapest Guide Magyarország első LMBTQ témájú, ingyenes turisztikai kiadványa, amelyhez külön internetes portál is tartozik. A budapesti terjesztésen felül a kiadvány elérhető Bécsben, Londonban, Berlinben, Barcelonában és Madridban is. A Humen Travel különszámot pedig, amely melegbarát külföldi desztinációkat és szolgáltatókat mutat be a közösség tagjai számára, évente egyszer készíti el az ügynökség. Az idei különszám az Utazás Kiállításra jelenik meg, amelynek szakmai napján, a Gay Travel Day című rendezvény keretében kíván a Humen Media átfogó képet adni a magyar turisztikai szakmának és a médiának az LMBTQ turizmusban rejlő gazdasági előnyökről.

Néhány kiadvány a LMBTQ közösségnek

Fotó: turizmus.com

Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője bemutatta a civil szervezetként működő, önkéntességen alapuló csapat tevékenységét, amelyek között a Budapest Pride Fesztivál rendezése mellett több figyelemfelkeltő akció és közösségi programok, kampányok szervezése, valamint a társadalmi megítélésről szóló reprezentativ felmérések lebonyolítása is szerepel. A Budapest Pride Fesztivál idén – a korábbi tíz nap helyett – egy hónapig tart majd, június 8. és július 8. között, s a budapesti programok mellett több vidéki nagyváros is készül eseményekkel.

A rendezvény második felében a Humen Media meghívására olyan vállalatok és szervezetek képviselői szólaltak meg, amelyek már felismerték a pink marketingben rejlő lehetőségeket. Dr. Bak Judit, a Szamos Marcipán PR-menedzsere, Pászka Petra a MagNet Magyar Közösségi Bank marketingvezetője, Kiss Rita a Marrionaud Parfümériák marketing menedzsere, Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal Magyarországi Képviseletének vezetője és Orlai Tibor, az Orlai Produkciós Iroda producere beszélt a pink marketing jelentőségéről és az általuk képviselt vállalatok, szervezetek tapasztalatairól.

Ahogyan Czeiszing Miklós elmondta, az olyan német nagyvárosok, mint Berlin, Hamburg vagy Köln igazi multikulturális, nyitott, elfogadó, melegbarát atmoszférával várják az LMBTQ közösség tagjait, akik tájékozódását a DZT külön microsite-tal segíti.