Politikai vita a francia-olasz gyorsvasútról

Forrás: MTI

 2019. március 08. 12:17

Patthelyzet alakult ki Olaszországban a Lyon-Torino gyorsvasút megépítéséről, miután az egyik olasz kormánypárt ellenzi a beruházást.

A római kormány továbbra sem hozott döntést a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal olaszországi szakaszának megépítéséről, amelyet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenez, a Liga pedig támogat - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Giuseppe Conte elismerte, hogy "patthelyzet" alakult ki, és az infrastrukturális befektetés költsége "erős kétségeket" vetett fel a kormánypártok között. Az olasz kormányfő hozzátette, hogy Rómának a francia kormánnyal és az Európai Unióval kell megvitatnia a kérdést. Nagy várakozás előzte meg Giuseppe Conte sajtótájékoztatóját, amelyen a miniszterelnök a végleges döntés bejelentését ígérte. Ehelyett a miniszterelnök elismerte, hogy a kormánypártok továbbra sem tudtak megállapodni.

A tervezett beruházás legfontosabb része egy közel 60 kilométer hosszú alagút az Alpok alatt

Fotó: Wikipedia / Cheminvento

Elemzők kiemelték, hogy Giuseppe Conte most az egyszer nem maradt semleges az M5S és a Liga közti vitában: a miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy ő maga is kételkedik a költséges beruházás szükségességében. Ezzel Giuseppe Conte az M5S mellett foglalt állást.

A római kormánynak hétfőig kell döntenie a nagysebességű vasútvonal (olasz nevének rövidítésével TAV) olaszországi szakaszára kiírt, 2,3 milliárd euró értékű pályázatok elindításáról. Ellenkező esetben Olaszország 800 millió eurós EU-s forrástól esne el, amelyből 300 milliót Brüsszel azonnal megvonna.

A közlekedési útvonalra az M5S határozott nemet mond. A másik kormánypárt, a Liga támogatja: Matteo Salvini, a Liga vezetője szerint többe kerül a beruházás lemondása, mint a megépítése.

Az 5. számú európai közlekedési folyosóhoz tartozó Lyon-Torinó közti nagysebességű vasútvonal terve 1990-re nyúlik vissza, a kétoldalú beruházásról Párizs és Róma 2016-ban írta alá az utolsó kétoldalú megállapodást, amelyet az olasz parlament 2017-ben ratifikált. A nagyszabású beruházás 8,6 milliárd euróba kerül, amelynek egy részét az EU finanszírozza.

A vasútvonalnak az olaszországi Alpokon keresztül haladó szakasza megépítése ellen az ott élők és az olasz természetvédő csoportok a kezdettől fogva tiltakoztak. Az úgynevezett NoTAV mozgalom tömegdemonstrációkkal és egyéb akciókkal próbálta megakadályozni az olaszországi alagutak fúrását, és a völgyeken átvezető sínvonalak lefektetését. A környezetvédő civil mozgalomból párttá lett M5S sokáig karöltve haladt a NoTAV csoportokkal. Tavalyi kormányra kerülése óta az M5S álláspontja viszont többször változott.

Az utóbbi időben a párt támogatottságának jelentős csökkenése miatt az M5S ismét szembeszegült a vasútvonal megépítésével, és ezzel egy időben szembehelyezkedett a projektet támogató másik kormánypárttal, a Ligával is. Luigi Di Maio, az M5S vezetője cáfolta, hogy a viták akár kormányválsághoz vezethetnek.

Azt elismerte, hogy a "helyzet nagyon nehéz". Matteo Salvini megjegyezte, hogy a projektet módosítani lehet, de Olaszországnak szüksége van korszerű infrastruktúrára. "Nem azért választottak meg, hogy leállítsam a beruházásokat, hanem azért, hogy ösztönözzem őket" - jelentette ki Matteo Salvini.

Olasz sajtóértesülések szerint Salvini azt is mondta, hogy a római kormány így nem tud tovább dolgozni. Az olasz közvéleményt is foglalkoztató, de főleg az M5S szavazóit közelről érintő beruházás az első "komoly" feszültséget okozza az M5S-Liga kormányban a május végi európai parlamenti választások előtt.

Kapcsolódó cikkek

Overtourism a Bledi-tónál

2019. január 18.