A világ leghosszabb körbeérő túraútvonala jön létre Portugáliában – videó

Forrás: turizmus.com

 2024. június 08. 15:45

Gigantikus turisztikai projekt megvalósításába kezd Portugália: az ország közel száz régióján keresztül futó, összesen 3000 kilométer hosszú, körbeérő túraútvonal kialakítását tervezik.

Az ötletgazda, Ricardo Bernardes, egy kommunikációs és dizájnügynökség vezetője azt nyilatkozta, a Palmilhar Portugal nevű túraútvonal északról a hegyeken át egészen Algarve-ig halad majd, és onnan indul visszafelé. A „fenntartható és egészséget támogató projekttel” arra szeretnék buzdítani a külföldi és belföldi turistákat, hogy fedezzék fel Portugália természeti és kulturális szépségeit.

Az egyes régiókban a szállodákat, valamint a kulturális és sportszolgáltatásokat is be akarják kapcsolni a kezdeményezésbe. A cél, hogy minden útszakaszon egy élménycsomagot tudjanak kínálni a túrázóknak, fellendítve ezáltal az adott régió turizmusát. Ezenkívül a vendéglátóhelyek, múzeumok és helyi attrakciók bevonásával események létrehozását is tervezik.

A világ leghosszabb túraútvonalát már létező és újonnan kialakítandó útszakaszokból hozzák létre három éven belül egy okostelefonos applikációval együtt, amelyben a túraútvonal látnivalóival és eseményeivel kapcsolatos információk, foglalási lehetőségek, egy kommunikációs platform és a tervezett élménycsomagok is elérhetőek lesznek.Az első útszakaszt ez év július végén adják át a Lisszabontól északra található Alenque régióban, a szélmalmok és borok hazájában. A következő hónapokban négy további útszakasz megnyitását tervezik az innen mintegy 200 kilométerre délre fekvő Alentejo régióban. Ezután elkezdik kialakítani az első három útvonalat a központi Centro régióban, majd két továbbit Trás-os-Montesben, Portugália északkeleti, hegyvidéki részén.

2024 végéig 15 útszakasz átadását tervezik. Az útvonalak mindegyike közterületen halad majd át, kizárólag túrázók számára lesz kijelölve, és nem lesznek leaszfaltozva. Egyes szakaszok a mozgáskorlátozott túrázók számára is hozzáférhetőek lesznek. A projekt becsült összköltsége mintegy 3,5 millió euró – írja a Reisereporter.

(Nyitókép: Palmilhar Portugal)