Pótlólagos védelem az utazásszervezők csődje esetén

Forrás: MTI

 2018. május 22. 11:39

Aki most fizeti be nyári utazása előlegét, júliustól nagyobb biztonsággal számíthat arra, hogy az utazásszervező fizetésképtelensége esetén is viszontlátja pénzét - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az MTI-hez május 22-én megküldött közleményben a MABISZ kiemelte, az új szabályozásban a korábban egységes fedezet két részre bomlik. A vagyoni biztosíték júliustól kizárólag a befizetett előlegre, illetve részvételi díjakra nyújt fedezetet. Ha viszont az utazási csomagban a szállítás is benne van, akkor az utazásszervezőnek biztosítást kell kötnie az utas esetleges kényszerű kint tartózkodása és hazautaztatása költségeire. Ezen fedezetek meglétéről az utazásszervezőnek még a szerződéskötést megelőzően kötelező tájékoztatni az utast. A pótlólagos garancia azonban csak csőd esetén jelent védelmet, semmilyen módon nem váltja ki a hagyományos utasbiztosítást.

A pótlólagos garancia csak csőd esetén jelent védelmet

Fotó: pixabay.com

Becslések szerint még ma is csak nagyjából minden második külföldre utazó él az utasbiztosítási lehetőséggel, sokan csak a baj bekövetkezte után szembesülnek azzal, hogy a felmerülő költségeket saját maguknak kell állniuk – írja közleményében a MABISZ. Az Európában utazóknak bizonyos védelmet jelent sürgősségi esetekben az Európai Egészségügyi Kártya (EEK) is, amelyet érdemes kiváltani, ám azzal tisztában kell lenni, hogy ez csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban használható.