Pozitív meglepetést hozott 2013 a LOT-nak

 2014. április 03. 15:39

A LOT Lengyel Légitársaság strukturális reformjainak köszönhetően a 2013. év nettó nyeresége 26 millió zloty lett, működési vesztesége pedig csak 4 millió zloty, ami a tervezetthez képest 138 millióval jobb eredmény.

A tervezett 196 millió zloty veszteséggel szemben az eredmény 222 millióval lett jobb. A 4 milliós működési veszteség 138 milliós javulást jelent a tervezetthez képest.

A vártnál jelentősen jobb eredmény nem csak az átalakítások miatt keletkezett, de az utasok kényelmét növelő, modern Boeing 787 Dreamlinerek bevezetése, valamint a típus alacsonyabb üzemeltetési költségei és az üzemanyag árának csökkenése is közrejátszottak benne.

A Business osztály (Elite Club), melyet Európa ezen részén a legjobbnak tartanak a transzatlanti járatokon, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Dreamlinereknek köszönhetően több mint 80%-kal nőtt az utasok száma a Business és Premium osztályokon.

A 2013. év csak a változások kezdete. Kulcsfontosságú az Európai Bizottság engedélyének megszerzése az Átszervezési Tervhez. Brüsszelből eddig pozitív hírek érkeztek. A Bizottság nagyra értékeli a megvalósított Átszervezési Tervek következményeit és eredményeit. A LOT sikerrel fejleszti charter tevékenységét, több partnerrel is tárgyal az esetleges leasingről. 2014-re a légitársaság járatfejlesztési stratégia kidolgozását is tervezi az átszervezés folyamatának befejezése, azaz 2015. októbere után, valamint szóba jöttek a stratégiai befektető elnyerésére irányuló törekvések is.

A 2014. évre a LOT tartja a 70 millió zloty körüli működési nyereség előrejelzését.