Tudományos-művészeti fesztivál, tavalyi borok és nyitott kertek várják a látogatókat Pozsonyban májusban

Forrás: turizmus.com

 2024. május 08. 14:32

Májusban élmények sokaságában lehet részünk a szlovák fővárosban és környékén.

Május 12-17. között Pozsony lesz a házigazdája annak a méltán rangos fesztiválnak, amelynek védnökei Garik Israelian asztrofizikus és a Queen együttes gitárosa, Brian May, aki szintén doktorátusi címet szerzett az asztrofizika tudományágában.

A STARMUS a legnagyobb világszintű tudományos, zenei és egyéb művészeteket magában foglaló fesztivál, amely a legélesebb elméket és a legtehetségesebb művészeket fogja össze, akiknek közös célja a tudomány és a fejlődés népszerűsítése ezek kombinációjának segítségével. A rendezvény küldetése az, hogy inspirálja az elkövetkező generáció felfedezőit, hogy feltárják korunk legnagyobb kérdéseit. A fesztivál hetedik évfolyamának központi témája a „STARMUS Earth, a bolygónk jövője“ alcímet viseli, és témája a Föld bolygó iránti tiszteletadás lesz.

A Kis-Kárpátok borászai május 24-25-én nyitják meg pincéiket, egyúttal kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a látogatók megkóstolhassák a tavalyi borokat a napernyők hűsítő árnyékában vagy a kertekben. A Kis-Kárpátok szőlőskertjei éppen ebben az időszakban a legszebbek.

A nyitott borospincékben tavalyi borokat kóstolhatunk

Fotó: Slovakia Travel

A 16. Szent Orbán-napi pincenyitás összekapcsolódik a kis-kárpátoki borkörút szezonnyitójával, melynek keretében több mint 100 pince kínálja borait Dévénytől kezdve Récse, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modra és Šenkvice pincéin keresztül egészen Doľanyig.

A nyitott pincék a Kis-Kárpátok borvidékén 20 községben és városban találhatóak. A májusi pincenyitás keretében adják át a kis-kárpátoki borkörút év bortermelőjének járó díjat is.

A Nyitott parkok és kertek hétvégéjén, május 31. és június 2. között idén is felkereshetjük az érdekes történetekkel bíró parkokat és kerteket. A szlovák rendezvény az Európa Tanács és a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma által indított kezdeményezés részét képezi, amely a „Rendez-vous aux jardins“ címet viseli.

Május 28-án pedig a Duna partján lehet eltölteni egy kellemes estét, a jó hangulatról élőzene és Pozsony varázslatos panorámája gondoskodik.