Prága továbbra is a világ egyik legkeresettebb konferenciahelyszíne

Forrás: turizmus.com

 2024. május 13. 16:48

Prágában 2023-ban 25 százalékkal nőtt a konferenciák és a kongresszusok száma, a résztvevők száma pedig majdnem elérte a 2019-es adatokat. A cseh főváros továbbra is a világ lekeresettebb konferenciavárosai között található.

A legfrissebb adatok szerint a cseh fővárosban a tárgyalások és konferenciák száma mellett, az eseményekre érkezők száma is évről évre növekszik. A Prágai Kongresszusi Iroda és a Cseh Statisztikai Hivatal összesített adatai szerint 2023-ban közel ötezer szakmai rendezvényt tartottak Prágában, amelyeken csaknem 700 ezer ember vett részt. Mindez éves szinten 25, illetve 12 százalékos növekedést jelent, de még mindig nem érte el a 2019-es rekordév adatait.

„Az érkezők számát tekintve a 2019-es teljesítmény közel 97 százalékánál tartunk, de a rendezvények számát tekintve ez az arány csak 82" – mondta Roman Muška, a prágai konferenciaipart hivatalosan képviselő szervezet, a Prague Convention Bureau ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ezek az adatok csak megerősítik az elmúlt évek tendenciáját, miszerint kevesebb találkozót és konferenciát tartanak, de sokkal nagyobb részvételi aránnyal. Statisztikáinkban azt látjuk, hogy az 500, vagy annál több résztvevővel zajló rendezvények száma évről évre nőtt. Ugyanakkor az is érezhető, hogy nőtt a rendezvények átlagos hossza, ami főként a négy- vagy több napos találkozók erőteljes bővülésének és a rövidebb, többnyire kétnapos rendezvények csökkenésének köszönhető."

Prága célul tűzte ki a magasabb költési hajlandóságú utazók, különösen a konferenciák delegáltjainak megcélzását, akik akár háromszor többet költenek az átlagos turistákhoz képest. A Prágai Kongresszusi Iroda adatai szerint a nemzetközi találkozók és konferenciák száma Prágában 54 százalékkal nőtt az előző évhez képest, így a nemzetközi (49,3%) és a helyi rendezvények (50,7%) aránya kiegyenlítődött.

Prágában 25 százalékkal nőtt a konferenciák száma 2023-ban

Fotó: 123rf.com

 

Roman Muška elárulta, hogy a rendezvényeket tekintve négy év után, 2023-ban újra az Amerikai Egyesült Államok az elsődleges küldő ország, amelyet az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Belgium követ.

A nemzetközi versenyben Prága továbbra is tartja pozícióját a világ legkeresettebb konferenciavárosai között. Az International Congress and Convention Association (ICCA) által évente összeállított rangsorban – amelynél a több mint 50 küldött részvételével lezajlott konferenciákat veszik figyelembe – a cseh főváros idén globálisan a hatodik helyre került, Európán belül pedig megvédte ötödik helyét.