Próbaúton a zöld busz Debrecenben

Forrás: MTI

 2020. szeptember 03. 16:26

Megkezdődött a kormány által kezdeményezett és támogatott Zöld busz program demonstrációs szakasza Debrecenben. A helyi utasok egy hónapon keresztül térítésmentesen próbálhatják ki a buszt, amely egy feltöltéssel több mint kétszáz kilométert tud megtenni.

A kormány 56 millió forintos támogatással biztosítja, hogy az elektromos autóbuszt egy hónapon keresztül térítésmentesen próbálják ki az utasok, majd a program következő szakaszában további 800 millió forinttal támogatják az első elektromos buszok beszerzését, amelyek Debrecen flottáját is gazdagítják majd – mondta Kaderják Péter a Nagyerdőben, ahol bemutatták a mintaprojekt keretében egy hónapon át a városban közlekedő teljesen elektromos autóbuszt.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2050-re a klímasemlegességet célozta meg, a most indult Zöld busz program azon túl, hogy fontos lépés ebben, hozzájárulhat, hogy „a hazai autóbuszgyártás dicső napjait visszahozza”.

Mercedes-Benz e-Citaro típusú elektromos autóbusz közlekedik Debrecenben, a Tisza István körúton

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarországon is kiemelt klímapolitikai program a közlekedés zöldítése: az összes emisszió 20 százalékáért a közlekedési szektor, azon belül pedig a kibocsátások 98 százalékáért a közúti közlekedés a felelős – részletezte Kaderják Péter.

Felidézte, hogy a kormány februárban bejelentette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek fontos része a Zöld busz program. Utóbbi keretében tízéves időtávban 36 milliárd forinttal támogatja a kormány az elektromos buszok beszerzését. Tíz éven belül minden második busz környezetbarát lesz a nagyvárosok helyi közlekedésében.

Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármestere üdvözölte, hogy a cívisváros az első állomása a zöld busz mintaprojektnek, és jelezte: az elektromos autóbusz a helyi közösségi közlekedés részeként, menetrendszerinti járatként fog közlekedni szeptemberben, azt ingyenesen használhatják az utazók.

Debrecen élen jár a környezetbarát közösségi közlekedés kialakításában: 2009-ben az első nagyváros volt, amely a teljes flottát lecserélte az akkori legkorszerűbb, Euro 5-ös autóbuszokra, amivel évente mintegy 500 tonna károsanyag-kibocsátással csökkent a környezeti terhelés – mondta az alpolgármester.