Próbaüzem az új pekingi óriásrepülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2019. január 23. 11:25

Építészeti és technológiai felszerelés szempontjából nagyrészt befejeződött a pekingi Daxing Airport kialakítása, így indulhatott a tesztelés.

Megkezdődhetett a repülésirányítás és a műszerek, valamint a leszállópálya, a gurulóutak és a nagyméretű rámpák éles tesztelése egy Cessna-680 Citation típusú repülőgéppel.

A szóvivő szerint a tapasztalatok kielégítők voltak, bár a teljesen megbízható üzemeléshez még több rendszert módosítani kell. A szakembereket elsősorban az érdekelte, hogy a több nehézséget okozó (téli) időjárási viszonyok között hogyan működnek együtt az irányítók és a repülők.

A Daxing Airport

Fotó: Asia Times

A hazai és a nemzetközi légi forgalom számára a Daxingot előreláthatólag szeptember 30-án nyitják meg. Addig még több alkalom is lesz a tesztelésre, például a tavaszi, Mongóliából érkező homokviharok alkalmával, amikor a műszereket, az automatikus leszállórendszereket is ki tudják próbálni.

Az új repülőtér a világ legnagyobbjai közé kerül. A China Southern és a China Eastern Airlines marketingtervei évi százmilliós utasforgalommal számolnak, ezek a légitársaságok erőteljes bel- és külföldi értékesítési aktivitással már az idei téli menetrendben is jelentősen növelik a kapacitásukat és a tengerentúli járataik sűrűségét is.

A menedzsment arra is számít, hogy az új, modern repülőtér jó néhány külföldi légitársaságot „átcsábít” majd a továbbra is működő Beijing Capital Airportról. Viszont a tervek szerint a Capitalra repülő, komoly forgalmú Air China, illetőleg az Európára fókuszáló Hainan Airlines változatlanul a most is működő, „régi” repülőteret használja majd.

A kínai repülőtér-fejlesztés az új mega repülőtér megnyitásával nem áll meg. A jelenlegi tervek szerint a hatóság nem kevesebb mint 200 új – hasonló méretű – repülőtérben gondolkodik 2035-ig. Ehhez – sok más között – még kb. 3.200 különböző típusú repülőgép beszerzése is szükséges lesz, mert lehetővé kívánják tenni az ország 1,4 milliárd lakosának, hogy aki akar, az repülőgéppel utazhasson.