Pusztító földrengés Marokkóban, nincs magyar áldozat (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 09. 10:22 / Utoljára frissítve: 2023. szeptember 10. 08:47

Hatalmas, 6,8-as erősségű földrengés volt a marokkói Magas-Atlasz-hegységben péntek késő éjjel, a rengés többek között a Marrákesben is hatalmas pusztítást okozott, több városban is összedőltek az épületek.

Kétezer fölé emelkedett a péntek éjszakai marokkói földrengés halálos áldozatainak száma – közölte a belügyminisztérium. Vasárnapi közlés szerint csaknem 2060 sérültet tartanak számon, közülük 1404-en válságos állapotban vannak.

Marokkóban rendkívül súlyos a helyzet, sokan a szabadban töltötték az éjszakát, attól tartva, hogy az utórengések újabb épületeket döntenek romba. A marrákesi kórházak előtt hatalmas sorok alakultak ki, a hatóságok ugyanis felszólították a lakosokat, aki tud, adjon vért írta al-Dzsazíra pánarab hírportálra hivatkozva a Magyar Nemzet.

Marrákesben, az epicentrumhoz legközelebb eső nagyvárosban az UNESCO világörökségi helyszínnek számító óvárosban néhány épület összedőlt, és egy mecset minaretje is megrongálódott.

A marokkói belügyminisztérium szombaton kora reggel közölte a péntek 23.11-kor bekövetkezett földrengés utáni adatokat, melyeket folyamatosan frissít. A szombat esti közlemény szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományban okozott halálos pusztítást. A halálos áldozatok mellett – az ideiglenes mérleg szerint – 672 ember megsérült, és közülük 205 kórházba került. A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta.

A minisztérium azt írta, hogy a legtöbb kár a városokon és községeken kívül keletkezett. Egy helyi tisztviselő szerint a legtöbb haláleset a nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken történt.

 

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek – írja az MTI.

Frissítés:

Nincs magyar áldozat

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton az MTI-t.

"Nagykövetségünk folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak" – fogalmazott Paczolay Máté.

Hozzátette: az elkövetkező időszakban továbbra is szoros kapcsolatban maradnak a marokkói külügyminisztériummal és a mentésben részt vevő hatóságokkal.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.