Ráfizetéses a brassói reptér használata a félnapos nyitvatartás miatt

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 26. 12:27

Közleményben kongatta meg a vészharangot a brassói reptér üzemideje kapcsán a DanAir román légitársaság, a légikikötő vezetősége azonban továbbra is ragaszkodik a napi 12 órás nyitvatartáshoz.

„Amennyiben marad az irányvonal, és nem történik változás, garantált, hogy az objektumot bezárják, és a 140 millió eurós beruházás, plusz a magán légitársaságok befektetései rákerülnek a becsődölt romániai projektek hosszú listájára” – olvasható a légitársaság közleményében, amelyet az Agerpres állami hírügynökséghez is eljuttattak.

Mivel a brassói reptér csak 7.00-19.00 óra között tart nyitva, több légitársaság sem hajlandó egyelőre használni a repülőteret. A DanAir nem titkolja, hogy a félnapos nyitvatartás miatt az átadás óta eltelt három hónapban 2,6 millió eurós veszteséget szenvedtek el. Állítják, a légi közlekedési szakma számára teljes érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy az üzemeltető miért az aradi virtuális forgalomirányításhoz (ROMATSA) csatolta a brassói repteret, ahol nincs elegendő szakember, miközben a ROMATSA bukaresti kirendeltsége 24/7 programban dolgozik és rendelkeznek is elegendő szakemberrel.

Megjegyzik, már több alkalommal is kérték a hatóságoktól a program módosítását, de egyelőre csak elutasításban részesültek. Úgy vélik, már a tervezés idején is sok hibát vétett a menedzsment, egyszerűen alulértékelték a reptér potenciálját.

A közleményben arra is emlékeztetik az üzemeltetőt, hogy a város hegyek között terül el, közeleg a tél, miközben a beszerelt, korszerű műszeres leszállási rendszer (ILS) sincs teljes egészében engedélyeztetve, a pilóták csak 550 méterről „látják” a leszállópályát, ami egy ködös téli reggelen kevés.

danair

A brassói repteret használó DanAir az átadás óta eltelt három hónapban 2,6 millió eurós veszteséget könyvelt el a rövidebb üzemidő miatt

Fotó: Dan Air

Brassó-Vidombákon a WizzAir londoni, dortmundi járatai is leszállnak, és vélhetően számukra is akadályozza a bővítést a félnapos nyitva tartás, de az ügyben még nem nyilatkoztak.

A Dan Air többek között Londonba, Rómába, Valenciába, Münchenbe, Brüsszelbe repül Brassóból, ugyanakkor charter-járatok is használják a légi kikötőt.