Az emírség, ahol a tengerpart a sivataggal és a hegyekkel találkozik

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2024. március 28. 18:47

Az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb, a turisták által is kedvelt emírsége, Rász el-Haima adott otthont a Magyar Utazási Irodák Szövetsége legutóbbi közgyűlésének. A szövetség tagjai, köztük lapunk munkatársa, megismerhették a különleges desztináció történelmét, kultúráját és látnivalóit is.

A dubaji repülőtértől 45 perces autóútra található Rász el-Haimában éppúgy megtalálják a számításukat a zavartalan pihenésre, finom homokos tengerpartra, fűtött-hűtött medencékre és all inclusive ellátásra vágyók, mint azok, akik aktív programokkal szeretik eltölteni a nyaralásukat. Az emírségnek már a logójában is megjelenik a három pillér, amelyre a turizmusa épül: az ország legnagyobb hegyei, a sivatag homokdűnéi és a 64 kilométer hosszú tengerpart.

Az emírség 64 kilométer hosszú tengerpartján sorakoznak a szállodák

Fotó: 123rf.com

Előnye, hogy kevésbé ismert, mint Dubaj vagy Abu Dzabi, így autentikusabb környezetben ismerhetjük meg az emírségek kultúráját és történelmét,
azonban egy órán belül Dubajban lehetünk, hogy Rász el-Haima kincsei mellett a Burj Khalifáról se maradjunk le nyaralásunk során. Ráadásul Budapestről kevesebb mint hat óra alatt megközelíthető ez a desztináció, ahol még télen is elég meleg van ahhoz, hogy fürödjünk az Arab-öböl szikrázóan kék vizében, így tökéletes télből a nyárba úti cél.

 

Mesterséges szigeten sorakozó szállodák

Rász el-Haima egyik központi része – a turisták számára legalábbis biztosan – a korall alakú, mesterséges Al Marjan-sziget. A négy kisebb egységből álló sziget közel nyolc kilométer hosszú, csodás fehér homokos stranddal és világszínvonalú szállodákkal kényezteti az utazókat.  A szigeteken 2013-ban nyílt a legrégibb hotel, ugyanakkor még egészen sok üresen álló terület várja a beruházások megkezdését és a turisták érkezését. A mesterségesen kialakított földnyelvet hasonló módon alakították ki, mint a dubaji pálmafákat, illetve a világot ábrázoló szigeteket: a homokot a tengerből nyerték ki, majd feltöltöttek vele egy 2,7 millió négyzetméternyi területet.

Az Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort tengervíz feletti luxusszállásokat kínál

Fotó: RAKTDA

Ugyan már most is egészen sok hotel sorakozik itt, de tavaly számos további projektet is bejelentettek, köztük Nobu, Le Méridien, W Hotels, JW Marriott és Hilton szállodák építését. A tervezett beruházások összességében 1800 új szobával bővítik majd a szállodai kapacitást a mesterséges szigeten.

A szigeten kívül is több fejlesztés valósult meg mostanában: 2023-ban olyan ikonikus szállodák nyíltak meg az emírségben, mint az Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort, amely a Maldív-szigeteki villákhoz hasonló, tengervíz feletti luxusszállásokat kínál, illetve tavaly egy teljes felújítás és dizájnváltás után nyílt újra a pompás Waldorf Astoria is.

Akik a tengerparton aktív időtöltésre vágynak, azoknak a szörfözés, a jet-skizés és a búvárkodás is elérhető az Al Marjan-sziget környékén.

 

Sivatagi dzsiptúra és vacsora a csillagok alatt

A második pillér, amelyre az emírség turizmusa épül, a sivatag. Ide dzsipekkel indultunk a Bedouin Oasis Campből – a résztvevők választhattak, hogy enyhébb vagy rázós úton szeretnének elérni a homokdűnékig.

RAK

A dűnék fölött megtekinthettük a naplementét

Fotó: Kaszás Fanni

A bevállalósabbaknak mindenképpen érdemes olyan sofőrt választaniuk, aki a dűnék közé hajt: egészen felejthetetlen élmény az autó hangszóróiból dübörgő arab zenére száguldozni a terrakotta színben pompázó, vörös homokos sivatagban. A dűnék fölött megtekinthettük a naplementét, majd a képek elkészítése után visszatértünk az oázisba, ahol az opcionális tevegelés, hennafestés és homokszörfölés után a csillagok és fényfüzérek alatt költhettünk el egy hagyományos vacsorát, és vízipipázhattunk, miközben dervisek, hastáncosok és tűzzsonglőrök műsorát csodálhattuk.

RAK

Hagyományos vacsoraprogramnak hastáncosokkal és tűzzsonglőrökkel

Fotó: Kaszás Fanni

 

Adrenalinlöket a hegyekben

Amit talán mindenki a legizgatottabban várt, az a hegyekbe vezető kirándulás volt. A Hajar-hegység és csúcsa, a Jebel Jais az egész Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja. Itt általában tíz fokkal hűvösebb az idő, mint az emírség többi pontján, így érdemes jobban felöltözni, azonban a hegység így tökéletes helyszín az aktív kikapcsolódásra.

A Hajar-hegység és csúcsa, a Jebel Jais az egész Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja

Fotó: Kaszás Fanni

A kirándulást kedvelőknek kialakítottak egy 16 kilométeres túraútvonalat, a sziklamászás szerelmesei kipróbálhatják a kezdő szinttől az extrém függőleges mászásig újonnan kiépített Jais Via Ferrata útvonalakat, de a kerékpározás megszállottjai sem maradnak program nélkül, számukra is nagyszerű túraútvonalak érhetők el. Itt található továbbá a Bear Grylls brit kalandor által nyitott túlélőtábor, amely a Közép-Kelet egyetlen hasonló létesítménye.

A hegy tetejére érkezve az emírségek legmagasabban fekvő éttermét, az 1484 by Purót is letesztelhetjük, a bátrabbak pedig a Jebel Jais két, hatalmas adrenalinlöketet adó programját is kipróbálhatják: az 1840 méter hosszú és mintegy nyolcperces bobpályát, a Jais Sleddert, illetve Rász el-Haima egyik legfőbb attrakcióját, a Jebel Jais Zipline-t, vagyis a világ leghosszabb drótkötélpályáját.

RAK

A Jebel Jais Zipline a világ leghosszabb drótkötélpályája

Fotó: Kaszás Fanni

A 2,83 kilométeres pályán fekvő pozícióban, súlyokkal kiegyensúlyozva csúszhatunk végig, nagyjából 120-140 km/h sebességgel, de nem kizárt az sem, hogy akár a 160-as sebességet is elérjük a közel két percig tartó, hajmeresztő élmény során. Tériszonyosoknak kevésbé ajánlott, azonban a csodálatos kilátás miatt egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni a csúszást, ha már arra járunk.

 

Gyöngyhalászok öröksége

Kevés olyan hely van a világon, ahol még manapság is hivatásszerűen foglalkoznak igazgyöngyhalászattal, Rász el-Haimában azonban találunk egy gyöngyfarmot– az emírségek egyetlen ilyen farmját –, ahol beavatnak a nehéz és veszélyes mesterség múltjába és jelenébe. Abdulla Al Suwaidi a gyöngyhalászat tradíciója és nagyapja emléke előtt tisztelegve nyitotta meg igazgyöngyfarmját a látogatók előtt 2018-ban.

RAK

Abdulla Al Suwaidi a nagyapja emléke előtt tisztelegve nyitotta meg igazgyöngyfarmját

Fotó: Kaszás Fanni

Családja története a 12-13. századra nyúlik vissza, és nemzedékek óta szorosan kötődik a gyöngyhalászathoz. Abdulla nagyapja, Mohammed volt az egyik utolsó igazgyöngybúvár az Egyesült Arab Emírségekben: képes volt akár három percig is a tenger mélyén tartózkodni pusztán tüdőkapacitásának segítségével.

RAK

Az osztrigakagylók csupán 10 százalékában található meg a legfinomabb minőségű igazgyöngy

Fotó: Kaszás Fanni

A farm jelenleg évente több mint negyvenezer beültetett osztrigát tenyészt 60 százalékos sikerességi aránnyal, ezek 10 százalékában található meg végül a legfinomabb minőségű igazgyöngy. Emellett a látogatóknak bemutatják a gyöngyhalászok által több mint ezer éve használt technikákat és eszközöket is. Megtudtuk, mennyire veszélyes volt a merülők munkája, akiknek a testére köveket kötöttek, hogy akár 18 méter mélyre is le tudjanak jutni, orrukra pedig teknőspáncélból készült csipeszt helyeztek. A felszínre hozott kagylókat a kapitány szigorú felügyelete mellett feszítették szét és vizsgálták át, hogy van-e bennük igazgyöngy.

A hajóval elérhető farmon megcsodálhattuk a gyöngyöket, sőt egy kagylót fel is feszítettek nekünk, és megnézhettük, rejtőzik-e benne igazgyöngy.

 

Folyamatosan fejlődő, fenntartható úti cél

Rász el-Haima az utóbbi időben egyre divatosabb turisztikai célponttá vált a nemzetközi és immár a magyar utazók körében is. 2022-ben a Time magazin a világ legjobb helyei közé választotta, 2023-ban pedig a CNN Travel legjobb úti céljai között szerepelt. Rász el-Haima emellett tavaly az Earth Check fenntartható fesztinációk programjában ezüst minősítést ért el, eddig egyedüliként a Közel-Keleten. Mivel Rász el-Haimának közös határa van Ománnal, az Ománi Turisztikai Hivatallal együttműködés jött létre Rász el-Haima és a szomszédos ománi kormányzóság, Musandam közös népszerűsítésére. Ennek egyik fontos eleme az egyszerűsített határátkelés biztosítása a turisták részére a két terület között.

*

Köszönjük a meghívást a Magyar Utazási Irodák Szövetségének és a Rász el-Haima Turisztikai Fejlesztési Hatóságnak (RAKTDA)! További információ az emírségről itt érhető el: visitrasalkhaimah.com