Reflektorfényben: száguldó filmturizmus

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2018. október 24. 16:24

Amikor a Lumiere fivérek 1895. december 28-án megtartották Párizsban első nyilvános vetítésüket, valószínűleg nem gondoltak arra, hogy pár évtized múlva nézők millió indulnak útra egy-egy film hatására. A filmturizmus milliárdos üzlet, amelynek Budapest egyértelműen a haszonélvezője.

Dr. Irimiás Anna egyetemi oktató, a filmturizmus kutatója szerint a jelenségnek a történetek és a történetmesélés a kulcsa. Egy magával ragadó sztori új jelentést adhat az egyébként csak „képeslapról” ismert úti célnak. Egy film vagy televíziós sorozat egyedi arculatot varázsol egy már ismert helyszínnek, vagy éppen megismerteti a nézőt új városokkal, tájakkal. Persze sokakat az is motivál, hogy az Instagramra vagy a Facebookra irigylésre méltó képeket tölthetnek fel a nyaralásról, és ehhez megfelelő hátteret biztosítanak a jól ismert filmforgatási helyszínek.

Szamurájok és képzeletbeli figurák nyomában

A világ leglátogatottabb filmes úti céljai között a Dél-Koreában forgatott, A palota Ékköve és a Téli Szonáta című sorozatok helyszínei szerepelnek. Kínában és Indiában egyébként is szeretik a nézők saját szemükkel látni azokat a helyszíneket, ahová történetet, szereplőket, jelentést tudnak kötni. Az Egyesült Államokban egész iparág épült erre: a hollywoodi filmgyárak és a hozzájuk tartozó szórakoztató központok, vidámparkok a világ minden tájáról csábítják a filmes kulisszatitkok, élmények iránt vonzódó látogatókat.

Párizsi helyszín Budapesten

Fotó: www.fimdestination.hu

Európában az Egyesült Királyság a legnépszerűbb filmturisztikai úti cél. Amikor egy nagy filmes produkció érkezik az országba, a VisitBritain – a brit turisztikai marketingszervezet – előre elkéri a forgatókönyvet és a film moziba kerülésével egyidőben annak témájához kapcsolódó turisztikai marketingkampányt indít. Az Egyesült Királyságban ezen felül a filmekhez kapcsolódó tematikus utak, valamint a filmeket és helyszíneket jól ismerő idegenvezetők várják az érdeklődőket. Európában Izland és Horvátország is előkelő helyet foglal el a filmturisták „vágytérképén” a Trónok harca sorozatnak köszönhetően. A Tripadvisor szerint Dubrovnikban a legnépszerűbbek közé tartozik az a túra, amely a fantasy forgatási helyszíneit járja be.

Adókezdeménnyel csábítunk

Nemzetközi összevetésben sincs oka Magyarországnak szégyenkezni a filmes turizmus terén. A gyönyörű helyszínek mellett elismertek a hazai filmes szakemberek, ráadásul a szabályozási környezet is jelentősen segíti az itteni forgatásokat. A több fázisban módosított filmtörvény rengeteg olyan külföldi szuperprodukciót vonzott és vonz Magyarországra, akik korábban Prágába vagy éppen Bécsbe vitték a stábokat. Elmondhatjuk, hogy Európa egyik filmes központja lettünk.

A filmtörvény idei módosításával még az eddiginél is nagyobb adókedvezményt kapnak a hozzánk érkező forgatócsoportok. Július 10-e óta a forgatásokat megkezdő produkciók már élhetnek egy 30%-os kedvezmény igénybevételével – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Filmalaptól. 2017-ben 2007 darab kérelem érkezett be a Filmforgatási Helyszínek Irodájához, ennek mindössze 6%-a volt vidéki, míg 94%-a budapesti helyszínre vonatkozott. A főváros közigazgatási határán belül a legnépszerűbb forgatási helyszínek: az Andrássy út, a Szabadság tér és környéke, a Bazilika környéke, a Budai Várnegyed, a Margitsziget, a Városliget és környéke. Közkedveltek még gyógyfürdőink, a főváros hídjai, kávéházai és múzeumai.

Mintha Szentpétervár lenne... de Budapest

Fotó: www.filmdestination.hu

A Budapesten zajló forgatások gazdasági hatása túlmutat a helyszínek bérlésén. A külföldi gyártók magyar alvállalkozókkal dolgoznak, a színészek, stábok hazai szolgáltatásokat vesznek igénybe, helyi éttermekben fogyasztanak, fizetik a helyi közlekedést, 4-5 csillagos szállodákban tartózkodnak ittlétük alatt.

A sztároknak persze speciális igényeik is vannak. Schulhof Petra, a The Ritz-Carlton, Budapest kommunikációs igazgatója elmondta, hogy egyértelműen érezhető a játék- valamint reklámfilmes forgatócsoportok gyakoribb jelenléte szállodájukban, akik fogadása ugyanakkor sokkal nagyobb diszkréciót igényel a személyzet részéről. A forgatócsoportok gyakran az utolsó percben véglegesítik a névlistát és az érkezés pillanatáig előfordulnak módosítások. Nem ritka az éjszakai forgatás, ezért a külföldi sztárok számára fontos a nappali pihenés lehetősége, így a szállodától a csend és nyugalom maximális biztosítását kérik. A filmcsillagok ritkán ülnek be az étterembe, jellemzően inkább a szobaszervizt veszik igénybe. A nyilvánosságot nem kerülő sztárok közösségi oldalakra feltöltött képei, videói (lásd Will Smith videóját a Lánchídról vagy Arnold Schwarzenegger bejelentkezését egy fővárosi konditeremből) tovább növelik a magyar főváros népszerűségét a filmturisták körében.

Párizs, Berlin, Buenos Aires

Budapest építészetileg rendkívül sokszínű város, ezért is alkalmas arra, hogy Rómát, Párizst, Berlint vagy éppen Moszkvát jelenítse meg a filmvásznon. Nemcsak a világháborút tudják megidézni múlt századi, golyónyomokkal tarkított épületei, hanem ha kell, futurisztikus filmek helyszíne is lehet.

Érdekes ugyanakkor, hogy Budapest nagyon ritkán játssza el saját magát a filmekben. Van azonban kivétel is! A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ marketing divízióvezetője, Monostori Diána megkeresésünkre elmondta, hogy 2016-ban nálunk forgattak egy nagyszabású bollywoodi produkciót, a Raabta-t. Ebben a filmben Budapest Budapestet alakította. A főszereplők a történetben fővárosunkba utaztak, a filmben sokszor elhangzott a város neve, gyönyörű díszletként szolgált a budapesti látkép a Parlamenttel, Szabadság-híddal. A BFTK együttműködött az itt forgató stábbal, támogatta a munkájukat, cserébe a város rengeteg turistát „kapott” Indiából, mert a film vetítése után a rajongók szerették volna saját szemükkel is megcsodálni a várost. Nem véletlen, hogy 2017-ben 20%-kal nőtt a Budapestre látogató indiaiak száma.

Kövesse, ki hol forgat éppen!

A BTFK más formában is támogatja a filmturizmust. Felkaroltak egy innovatív kezdeményezést, amelyet kiadványaikban és a Budapest kártyával is népszerűsítenek a jövőben. A „Film Destination Budapest” egy ingyenesen alkalmazás, amellyel nyomon követhető a filmesek tevékenysége Budapesten. Ez az első magyar filmes városnéző app mobiltelefonra, amely angol nyelven is elérhető. Az MTA SZTAKI és a Film Destination Budapest kreatív csapat együttes fejlesztéseként készült el. Nemcsak a filmek iránt érdeklődő turistáknak szól, hanem a helyszíneket kereső produkciókat is igyekszik megszólítani. Budapestről hetven helyszín szerepel benne, ráadásul bepillantást nyerhetünk húsz olyan filmbe is, amikor más világvárosok bőrébe bújt a magyar főváros.

A Film Destination Budapest kreatív csapata kiadott egy könyvet is. Basa Balázs és Názer Ádám Itt forgott - Főszerepben Budapest című könyve több mint 200 oldalon mutatja be a magyar főváros nemzetközi filmes emlékeit. Tervezik a folytatását angol nyelven, guide formában.

Lakótelepi séta Taki bácsi nyomában

Vezetett alternatív városi sétákon is megismerhetjük a híres budapesti filmes helyszíneket. A magyar turistákat invitálja például nosztalgiázásra a Sétaműhely nevű vállalkozás. „Barangolj a késői Kádár-korszak elit lakótelepén!” – szól a meghívó a honlapjukon. A gazdagréti túra körbevezeti az érdeklődőt a Szomszédok kultikus film helyszínein: a lakótelepen, az iskolában, a focipályán, ahol Vágási Feri rúgta egykor a gólokat, a Muskátli presszóban. Akad néhány hasonló vezetett séta Budapesten a nemzetközi forgatások nyomában is, de vállalkozást építeni az alternatív túrákra nem könnyű feladat.

Fagyi helyett krumplipüré

A filmes érdeklődéssel Budapestre érkező turisták egyik választási lehetősége az etyeki Korda Filmpark meglátogatása. Itt az állandó kiállítás mellett interaktív stúdiótúrák, kaszkadőr show, szinkronstúdió és sok egyéb izgalmas program várja őket. Betekinthetnek a kulisszák mögé és kitekinthetnek a stúdió mellett lévő külső forgatási helyszínekre is. A nem mindennapi helyszín esküvőre és csapatépítő tréningre is kibérelhető. A filmparkban megtudhatjuk, mitől gőzölög a kávé a reklámfilmekben, miből van a kóla jégkockája, és hogy fagyi helyett színezett krumplipürét nyalogat a vásznon a színész, hiszen a többször felvett jelenetekben nem olvadhat el ez a kellék sem.

A magyar filmipar nemzetközi sikerei - Saul fia, Mindenki, Testről és lélekről, Napszállta – szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy erősödjön a hazai filmturizmus.

A helyi lakosság számára is fontos lehet a filmturizmus, hiszen nemcsak kellemetlenséget jelent egy, a szomszédban forgatott film, egy forgalomtól lezárt utca, hanem az infrastruktúra, a gazdaság fejlődését, és ennek következményeként szebb lakókörnyezetet, több munkahelyet is teremthet. És ahol jó élni, ahol szeretnek az emberek lakni, oda jó érzés turistaként is megérkezni.

Tíz filmes történet Budapestről

* Penelope Cruz férjét, Javier Bardemet és családját is Budapestre hozta
* Matthew Fox gyakran utazott közösségi közlekedéssel
* Madonna itt jelentette be, hogy gyermeket vár
* Jeremy Irons, aki gyakorta jár Budapesten, egyik szerepében melegcsókot váltott partnerével
* Jude Law a legismertebb budapesti bulinegyed közepén, a Gozsdu udvarban került félreérthető helyzetbe egy magyar modellel
* Scarlett Johansson édesanyjával tiniként jött Budapestre
* Tom Hanks és Antonio Banderas Budapesten régi barátként üdvözölték egymást, amikor egymás melletti stúdióban forgattak
* Jamie Foxx több száz embernek énekelt egy népszerű budai bárban
* Brad Pitt karrierje elején egyszer egy pesti padon töltötte az éjszakát
* Anthony Hopkins kiscicát vitt haza Budapestről

 

 

 

 

A cikk a turizmus.com magazin 2018. októberi számában olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Virágzik a filmturizmus

2015. július 28.