Új turisztikai attrakció a Tisza-tónál: megnyílt a Református Látogatóközpont

Forrás: turizmus.com

 2024. június 03. 19:41

Június elején Református Látogatóközpont nyílt Tiszafüreden, amely a Tisza-tó nagykunsági területének református értékeit tárja a látogatók elé. A központ célja, hogy a turisták megismerjék a környék vallási és kulturális kincseit, ezzel is gazdagítva az idelátogatók élményeit.

A Református Látogatóközpont létrehozásának ötletét az adta, hogy a Tisza-tóra látogatók turisták közül sokan ellátogatnak a tiszafüredi református templomba is. A templom mindennap nyitva tart, és Szabó Konrád Sándor lelkipásztor – a központ ötletgazdája – gyakran tart rövid tárlatvezetést és történelmi kitekintést a látogatóknak. "Az évek során kiderült, hogy a turisták keveset tudnak a környező települések vallási értékeiről, ezért merült fel az ötlet, hogy bemutassuk ezeket a kincseket is" – mondta a lelkész.

Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere az átadón úgy fogalmazott: "Az új központ remek lehetőséget kínál arra, hogy a turisták mélyebb betekintést nyerjenek a térség vallási örökségébe, és újabb okot találjanak arra, hogy visszatérjenek Tiszafüredre és környékére. A Református Látogatóközpont nem szervezett túrákat kínál, hanem ajánlja a látogatóknak a környező vallási és kulturális helyszíneket.

A Református Látogatóközpont megnyitója

Fotó: Tiszafüred Város Önkormányzata/Mészáros Balázs

Elkészült a központ honlapja, amely részletes információkat nyújt az ajánlott célpontokról, és egy QR-kódos applikáció is fejlesztés alatt áll. Az applikáció segítségével a turisták pontos útmutatást kapnak arról, hogyan érhetik el ezeket a helyszíneket, és mit érdemes még megnézniük a környéken. A központ 25 kerékpárral is rendelkezik, amelyeket a látogatók bérelhetnek, hogy könnyedén felfedezhessék a környéket.

 

Ajánlott egyházi látnivalók

A Református Látogatóközpont elsősorban a református értékeket emeli ki, köztük a Biblia Múzeumot Tiszaderzsen, a tiszaszentimrei Tégla Múzeumot, a tiszafüredi református templom mellett pedig Tiszaszőlős, Poroszló vagy Kunhegyes temploma is a listán szerepel. Ezek a helyszínek  mind érdemesek a turisták figyelmére.

A környező vallási és kulturális helyszíneket ajánlják a központban

Fotó: Tiszafüred Város Önkormányzata/Mészáros Balázs

A tiszafüredi templomot az 1200-as években építették, a tiszaszentimrei templomban pecsétes téglák gyűjteménye található, a tiszaderzsi Biblia Múzeum különleges gyűjteménnyel rendelkezik, míg a tiszaszőlősi templom az eredeti karzattal büszkélkedhet. A kunhegyesi templom pedig az Alföld legnagyobb, és egyben az ország második legnagyobb református temploma.