Reformot követelnek a légitársaságok

Forrás: vg.hu

 2019. március 08. 16:19

A légi irányítási rendszer reformját sürgetik az európai légitársaságok a dinamikusan növekvő forgalom gyors kiszolgálása érdekében.

Az egyre sokasodó késések a forgalomirányítási rendszer hiányosságaira vezethetők vissza a légitársaságok szerint. Egy brüsszeli szakmai fórumon Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója ki is fakadt, mint mondta, nem érti, hogy miközben a légtérhasználati díjak az egekben vannak, a szolgáltatás az irányítók sztrájkjai és a felkészületlenség miatt sokszor akadozik, s emiatt veszteség éri a légitársaságokat és az utasokat - írja a vg.hu.

A légi irányítás szolgáltatási színvonalának csökkenése és a sztrájkok tavaly 17,6 milliárd euró kárt okoztak az unió gazdaságának, a járatkésések tízéves csúcsot döntöttek az Európai Légitársaságok Szövetségének adatai szerint.

A késve leszállt gépeken utazók száma az előző évihez képest 26 százalékkal, 334 millióra nőtt – írja a Reuters.

Európában tovább nőtt a késve leszálló gépeken utazók száma

Fotó: Pixabay

Willie Walsh, a British Airways- és Iberia-tulajdonos IAG vezérigazgatója annyiban árnyalta a képet, hogy a késések növekedésében az egységesített uniós légtérhasználati szabályozás, valamint menedzselési problémák is közrejátszanak. Walsh a környezetvédelmi károkra is felhívta a figyelmet, amelyeket a fölöslegesen a légtérben időző gépek okoznak. 2014 óta csak emiatt egymillió tonna szén-dioxid terhelte az európai légkört.

Az eredeti cikk ITT érhető el.