Régészeti múzeum nyílt Hurghadán – videó

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. március 06. 14:50

Kulturális látnivalóval bővültek a tengerparton nyaraló turisták szabadidős lehetőségei az egyiptomi egyiptomi üdülőhelyen, Hurghadán. Felavatták a régi korok emlékeit bemutató Hurghadai Múzeumot.

Az összesen 10 ezer négyzetméteres, bevásárló- és szórakoztatóközpontot is magába foglaló vadonatúj múzeumi komplexumnak az emeleti szintjén, 3000 négyzetméteren mutatnak be a vörös-tengeri térség raktáraiból, sőt azon túlról származó 1791 régiséget, köztük négy jó állapotban fennmaradt múmiát.

Azt remélik, hogy Hurghada új múzeuma lökést adhat a kulturális turizmusnak is

Fotó: Facebook / Hurghada Museum

Ez Egyiptomban az első olyan múzeum, amely az állam és a magánszektor együttműködésében valósult meg – mondta a megnyitón Musztafa Kemal Madbúli miniszterelnök. A kormányfő szerint a múzeum egyetlen fillérjébe sem került az államnak, a teljes, 160 millió egyiptomi font (3,1 milliárd forint) költséget egy magánbefektető vállalta magára.

Az intézmény megfelel a nemzetközi szabványoknak, és azt szakmailag teljes egészében az állam felügyeli.

Az egyiptomi kormányfő reményei szerint a múzeum átadása lökést ad a kulturális turizmusnak is a most még leginkább a strand- és búvár-turizmustól függő térségben. Itt nézhet meg egy videót az új múzeumról.

 

"A 12 folyosón 41 üvegvitrinben kiállított tárgyak egy része kiemelten foglalkozik az ókori szépségápolással, de láthatók emlékek a modern egyiptomi királyság idejéből is" – mondta Mohamed Emam, a múzeum igazgatója. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a restaurátorok "nyolc hónapon keresztül napi 18 órán át dolgoztak", hogy a múzeum időre elkészüljön a lehető legjobb minőségben.

Haled Ahmed el-Anani műemlékvédelmi miniszter szerint a Hurghada Museum "komplett panorámáját adja az egyiptomi civilizációnak, különböző korokból". Szerinte az üdülni és búvárkodni érkező turisták most már megismerkedhetnek nemcsak az egyiptomi történelemmel, de az ország kulturális örökségével is.

Rövidesen hasonló múzeum nyílik Egyiptom másik nagy vörös-tengeri üdülőhelyén, a Sínai-félszigeten fekvő Sharm El Sheikhben is.