Rejtett tartalékok a kínai turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2016. március 28. 14:36

A kínai kiutazással kapcsolatos költések 2015-ben ugyan 53 százalékkal nőttek, és nagy mértékben hozzájárultak a turizmus globális, nemzetközi kiadásaihoz, a piac egy szegmense továbbra is kiaknázatlan.

Megjelent a WTTC (World Travel & Tourism Council) éves gazdasági hatásjelentése, mely globális szinten, valamint 184 országra és 24 régióra lebontva szolgáltat adatokat az utazás és a turisztikai ágazat gazdasági vonatkozásairól.

A jelentés szerint a Kínából eredő turisztikai kiadások 2015-ben elérték a 215 milliárd USD-t, kedvezően hatva az olyan hosszú távú célpontok esetén, mint Európa és Óceánia. Komoly visszaesést tapasztaltak viszont az olyan szomszédos régiókban, mint Makaó, Hong Kong és Taiwan. Mindeközben Japán egy turisztikai „mini-boom-ot” élt át és a külföldi látogatók költésének növekedését élvezhette, a szigetországban a külföldiek költése (benne a megnövekvő kínai turistaszámmal) évről-évre 49 százalékkal növekszik.

A kínai kiutazás hatalmas növekedésével szemben a kínai beutazás, mely ugyan a globális átlag felett van, nem növekszik hasonló mértékben. A külföldi látogatók költése az elmúlt évben mindössze 3 százalékkal emelkedett.

Mindez óriási lehetőség Kína számára, hogy nagyobb mértékben részesüljön az utazás és a turizmus pozitív hatásaiból. A szektor segíthet elérni a kormány célját, a kínai gazdaság elmozdítását a gyártástól a szolgáltatás-orientáltság irányába. A külföldi turisták költése pozitív hatással lehet a kínai gazdaságra, mely bizonyos feldolgozóipari ágazatokban lassulni látszik.

A turisztikai szektor 65 millió állást biztosít Kínában, az összes munkahely 8,4 százalékát lefedi. A szám alatta marad a 9,8 százalékos globális átlagnak, van tehát tere a növekedésnek a munkavállalók turisztikai foglalkoztatottságában. Az erősödő turisztikai szektor nemcsak újabb munkalehetőséget, hanem a gazdaság más területein történő visszaesés ellensúlyozására is lehetőséget adhat.