Rekordárbevételt ért el a HungaroControl

Forrás: MTI

 2020. január 13. 11:08

Több mint egymillió repülőgép biztonságáról gondoskodtak tavaly is a HungaroControl légiforgalmi irányítói. Az állami vállalat a bevételben is rekordot döntött, éves árbevétele az előzetes adatok alapján 37 milliárd forint lesz.

A HungaroControl közleményében részletezték, hogy 2019-ben a magyar légiforgalmi irányítók mintegy 758 ezer átrepülő járat közlekedését segítették a légtérben, míg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalma 6,5 százalékkal növekedett, így megközelítette a 122 ezret.

A repüléstájékoztató szolgálat által kezelt gépek száma tavaly némileg meghaladta a 65 ezret, ami több mint 9 százalékos forgalombővülést jelentett a 2018-as eredményhez képest.

A leglátványosabb változás ugyanakkor a Koszovó feletti magas légtérben történt, amelynek forgalommenedzsmentjét 2019 áprilisa óta immár határozatlan idejű szerződés keretében, a NATO megbízásából látja el a magyar léginavigációs szolgálat.

Növekvő forgalom, 2,5 milliárd forintos eredmény a légiforgalmi irányítóknál

Fotó: HungaroControl

Az úgynevezett KFOR-szektorban egy év alatt 23 százalékkal nőtt a forgalom, a HungaroControl irányítói tavaly több mint 142 ezer járat biztonságos közlekedését tették lehetővé.

A társaság éves árbevétele az előzetes adatok alapján 37 milliárd forint körül alakul, beruházási teljesítménye eléri az 5,5 milliárd forintot, adózás előtti eredménye pedig várhatóan meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

A közlemény emlékeztet, hogy 2019. november 7-én életbe lépett a határokon átívelő szabad légtérhasználat, az úgynevezett SEE FRA (South East Europe Free Route Airspace), amelynek köszönhetően Bulgáriában, Magyarországon és Romániában a légitársaságok által szabadon választott útvonalon, korlátozások nélkül közlekedhetnek a repülőgépek.

Ezáltal csökken a légiközlekedés okozta környezeti terhelés, ugyanis a bevezetésével naponta átlagosan közel 20 ezer kilométerrel csökken az átrepülő járatok útvonala, ami napi 70 tonna üzemanyag-megtakarítást, 220 tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást és 23 órával kevesebb repülési időt jelenthet.