Rekordbevétel, de csökkenő nyereség az Emirates cégcsoportnál

Forrás: turizmus.com

 2019. május 09. 11:32

Az Emirates most közétett 2018/19-es pénzügyi jelentése szerint a vállalatcsoport 631 millió dollár nyereséggel zárta a 2019. március 31-én zárult pénzügyi évet.

Az üzleti növekedés rekord összegű, 29,8 milliárd dolláros bevételt eredményezett a cégcsoportnál. A pénzforgalmi egyenleg elérte a 6 milliárd dollárt. A csoport 136 millió dollár osztalékot fizet tulajdonosának, az Investment Corporation of Dubai-nak.

Önmagában az Emirates légitársaság 237 millió dollár nyereséget ért el, ami 69 százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző pénzügyi év eredménye. A légitársaság árbevétele 6 százalékkal 26,7 milliárd dollárra emelkedett. A dnata történetének legmagasabb nyereségét, 394 millió dollárt könyvelt el, ami tartalmazza a HRG érdekeltségének eladásából származó egyszeri, 88 millió dollár bevételt.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates csoport elnök-vezérigazgatója így értékelte az évet: „A 2018/19-es év kemény volt, nem teljesítettünk olyan jól, mint szerettünk volna. A magasabb olajárak, az erősödő dollár és a kemény piaci verseny negatívan hatott a profitunkra. Úgy tűnik, hogy az előző évi globális légi teherszállítási keresletnövekedés lelassult, és az utazókereslet is csökkent, különösen a mi régiónkban, ez pedig hatással van mind a dnata-ra, mind az Emirates-re."

Az Emirates számos új fedélzeti, szárazföldi és online szolgáltatást vezetett be

Fotó: turizmus.com

Az év folyamán az Emirates három új desztinációt jelentett be: London Stansted, Edinburgh és a chilei Santiago. Továbbá újraindította járatát a törökországi Sabiha Gökcenbe. A légitársaság ezen felül 14 további desztináció irányába növelte kapacitását, így az utasok még több repülési időpont és átszállási lehetőség közül választhatnak.

A teljes utasforgalom stabilizálódott: az Emirates 58,6 millió utast szállított (0,2 százalékkal többet, mint tavaly), és az üléskapacitás 4 százalékos növekedésével 76,8 százalékos kihasználtságot ért el. Az ebben bekövetkező enyhe csökkenés a tavalyi 77,5 százalékhoz képest a régió gazdasági lassulásának hatását és az éles piaci versenyt tükrözi.

A légitársaság hat működési régiójából származó árbevétele továbbra is egyensúlyban van: egyetlen régió bevétele sem haladja meg az összbevétel 30 százalékát. A legerősebb az európai piac, amely a 2017/18-es évhez képest 6 százalékkal magasabb, 7,7 milliárd dolláros bevételt hozott.