Rekordbevétellel zárta a tavalyi évet Törökország turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2023. február 06. 13:24

Turisztikai marketingjében többek között a kerékpáros turizmusra és a MICE-ra koncentrál az elkövetkező öt évben Törökország, miután a tavalyi évet rekordbevétellel zárta.

A török turisztikai minisztérium adatai szerint 2022-ben több mint 51,4 millió turista utazott Törökországba, ez csupán 1 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben – írja a Reise vor9.

A turisztikai bevételeket illetően pedig rekorderedménnyel zárták a tavalyi évet: 42,6 millió euró folyt be ezen a címen, 19 százalékkal több, mint a pandémia előtti évben.

Mehmet Nuri Ersoy turisztikai miniszter szerint 2028-ra el akarják érni a 90 milliós látogatószámot és a 92 millió eurós bevételt. Ennek érdekében az elkövetkező években a piacok diverzifikálására és a „fenntartható turisztikai ökoszisztéma megvalósítására” fognak koncentrálni, valamint 207 millió eurót költenek globális reklámtevékenységre.

Perga romvárosa Antalyában

Fotó: 123rf.com

A török kormány együttműködési megállapodást kötött a Globális Fenntartható Turizmus Tanáccsal (Global Sustainable Tourism Council), és 2030 végére „100 százalékban fenntartható turisztikai ökoszisztémát” szeretne kialakítani.

A reklámtevékenység során olyan speciális területekre is koncentrálnak majd, mint a hit, a gasztronómia vagy a sportturizmus, a kerékpárturizmus és a MICE pedig külön figyelmet kap. Emellett az egészségturizmusra is hangsúlyt helyeznek, a városlátogató turizmusra szánt eszközöket pedig bővítik.

Dolgoznak új régészeti látványosságok létrehozásán is. Folytatják az ásatásokat Taş Tepeler, a világ legrégebbi neolitikus lelőhelye területén, valamint új régészeti parkokat hoznak létre Side (Antalya), Göreme (Kappadókia), Pergamon és Aszklepion (Izmir) területén és a lükiai úton.