Rekordévet zárt Alsó-Ausztria

Forrás: turizmus.com

 2017. február 22. 15:39

Rekordszámú, 6,9 millió vendégéjszakát mért Alsó-Ausztriában 2016-ban a Statistik Austria. A vendégek nemzetiségét tekintve a belföldi (4,7 millió) és a német (800 ezer) vendégek az első két helyen állnak, mi magyarok 147 ezer vendégéjszakát töltöttünk a tartományban.

A statisztikai adatok szerint a 2016-os évben a magyar vendégéjszakák száma csaknem 10 százalékkal növekedett a 2015-ös évhez viszonyítva. A belföldi turisták száma majdnem 1%-al nőtt, a német turisták által generált vendégéjszakák száma viszont valamelyest csökkent. Összességében az alsó-ausztriai szállásadók 1,4%-os növekedést könyvelhettek el 2016-ban az előző évhez képest.

A legtöbb magyar vendég a téli hónapokban érkezik, ekkor generálják a vendégéjszakák csaknem egyharmadát Alsó-Ausztria téli sportok űzésére alkalmas települései és környezetük. Ezek közül a legtöbb vendég Lackenhofban és a környező településeken szállt meg 2016-ban. A határhoz közelebb eső helységek szállásadóinak sem idegen a magyar nyelv, bár itt a határ közelsége miatt főként az egynapos turista volt jellemző.

Ötscher

A nyári hónapok is évről-évre népszerűbbek. A legtöbben kisebb-nagyobb túrákat tesznek a magasabban fekvő alpesi területeken. A magyar vendégek elsősorban a Mostviertelben található Ötscher-Natúrpark környezetében fekvő településeket, vagy a Hochkar körüli szállásokat választották tavaly nyáron is.

A nyári hónapokban a Duna melletti települések szállásadóinál is általános forgalomnövekedés volt megfigyelhető, ami érvényes a magyar nemzetiségű turistákra is. Wachauban, Krems an der Donau, Dürnstein és Melk települései a Dunai kerékpárútnak (EUROVELO 6), azaz a kerékpáros turizmusnak köszönhetik népszerűségüket.

A Duna-menti települések népszerűek

A szálláshelyeken eltöltött átlagos tartózkodási idő a tartományban 2,6 éjszaka, amely szinte megegyezik a magyar vendégek által eltöltött átlagos vendégéjszakák számával (2,8). A szálláshelyek kategóriáját tekintve a 4/5 csillagos szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek, míg a magyar vendégek a 3 csillagos (41,5 ezer) szálláshelyeket részesítették előnyben. Vendégházakban és magángazdaságoknál (Bauernhof) 63,1%-al több éjszakát töltöttek a magyar vendégek 2016-ban, mint 2015-ben. Érdekes, hogy a hüttékben töltött éjszakák száma is 32,5%-os emelkedést mutat.

Heuriger

Akik 2017-ben is Alsó-Ausztriát választják hosszabb-rövidebb kirándulás céljából, azok számtalan program közül válogathatnak. A „Bortavasz” idején számtalan, a borhoz kapcsolódó esemény várható Weinviertelben és a Bécsi Erdőben. Ilyen a „Wein im Park” nevű rendezvény, amelyet 2017. május 27-én Badenben rendeznek, több mint 50 borász részvételével. Május elején indulnak a nyári felvonók, többek között a Schneebergbahn illetve ekkor kezdődik a túraszezon az alpesi részeken. Mária Terézia királynő 300. születésnapja alkalmából kiállítást rendeznek két alsó-ausztriai kastélyban is: a Schloss Hofban és a Schloss Niederweidenben. Az ősz ismét a túrázás, a szüreti rendezvények és a bor jegyében telik.