Rekordlátogatottsággal zárta az évet az Operaház

Szerző: MTI

Forrás: turizmus.com

 2017. január 02. 14:47

December végéig - dolgozói bérletek nélkül - csaknem 560 ezer nézőt fogadott két színházában a Magyar Állami Operaház, ami a 2015-ös, ugyancsak rekord nézőszámhoz képest is további kilencszázalékos növekedést jelent.

2016-ban az intézmény 30 nagytermi és kamarabemutatót, 477 nagytermi előadást tartott, a kamaraelőadások száma meghaladja a 60-at, az egyéb beavató programoké, túráké a 600-at. A 44 külföldi vendégművész között a nemzetközi operaélet legnagyobbjai is felléptek az Opera és az Erkel Színház színpadán, a bérletvásárlók száma meghaladta a 32 ezret.

A két játszóhelyen a világ élvonalába tartozó operaénekesek közül fellépett Plácido Domingo, Edita Gruberová, Bryn Terfel, Marcello Giordani, Iréne Theorin, Erwin Schrott vagy Charles Castronovo, valamint 165 magyar kollégájuk. Hozzájuk rangos rendezők - Ludger Engels, Michal Znaniecki, Vilppu Kiljunen és Damiano Michieletto - csatlakoztak, de számos nemzetközi hírű karmestert is üdvözölhetett a közönség: köztük volt Christian Badea, Arthur Fagen, Oliver von Dohnányi, Pinchas Steinberg és Stefan Soltész is.
Négy ősbemutatót és 11 magyarországi bemutatót tartottak.

 

Az Operaház költségvetési támogatása 9,38 milliárd forinton stagnált; ez a 2001/2002-es szezon támogatási összegének 72 százalékát teszi ki reálértéken a közlemény szerint.

Saját jegybevétel, ingatlanhasznosítás, pályázati források, TAO-támogatás révén az Opera 5 milliárd forint saját bevételre tett szert, és a korábbi maradványok teljes felhasználásával, további 2,1 milliárd elköltésével tudta működését fenntartani. A mérlegfőösszeg így mintegy 16,5 milliárd forint, amely a Bécsi Állami Opera fajlagos (egy nagytermi előadásra vetített) költségének 12 százaléka - olvasható a közleményben.