Rekordösszegű fogyasztóvédelmi bírság törölt járatok miatt

Forrás: MTI

 2022. július 14. 18:18

A román fogyasztóvédelmi hatóság példátlanul magas, 2 millió euró (818 millió forint) bírságot rótt ki a Blue Air román tulajdonban levő diszkont-légitársaságra, amely egy év alatt több mint 11 ezer járatot törölt.

A vizsgálat megállapította, hogy 2021. április 30. és 2022. április 30. között a Blue Air 11 289 járatot törölt, ami csaknem 179 ezer foglalást jelent. Az EU 20 tagállamából származó ügyfelek összesen 66,585 millió lejt (5,5 milliárd forint) fizettek ki a társaságnak a repülőjegyekért.

A fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy eddig ez a legnagyobb bírság, amellyel egy vállalatot büntettek. A vizsgálatot 924 beérkezett panasz nyomán indították el. A hatóság döntése értelmében a légitársaságnak 10 napon belül vissza kell fizetnie az ügyfeleknek az eladott jegyek árát.

Törölt járatok miatt bírságolt a román fogyasztóvédelmi hatóság

Fotó: 123rf.com

Azt is elrendelték, hogy a vállalat többet nem bocsáthat a piacra olyan szolgáltatási kapacitást, amelyet nem tud teljesíteni személyzethiány vagy egyéb technikai okok miatt.
Emellett azt tanácsolták a fogyasztóknak, hogy ne vásároljanak repülőjegyet olyan légitársaságoktól, amelyek az elmúlt időszakban több járatukat is törölték.
A hatóság a Wizz Air és a Ryanair diszkont légitársaságokat is figyelmeztette amiatt, hogy a járattörlések nyomán megsértették a fogyasztók jogait.