Az évszázad legbringásabb hónapja volt a június Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2021. július 06. 09:29

Soha nem mértek annyi kerékpárost egy hónap alatt a XXI. században Budapesten, mint most júniusban. A havi bringás forgalom nemcsak a tavaly júniust körözte le, hanem az eddigi csúcstartó hónapot, 2020 júliusát is.

A biciklis forgalom kitartó növekedéséből látszik, hogy nemcsak a koronavírus idején ültek kerékpárra az emberek, hanem maradandó trend lehet a kerékpárra váltás, ezt pedig a kánikula sem akadályozta meg. Láthatóan nagy igény van a biciklis közlekedésre, hosszú távon pedig ez az élhető városok kialakításának egyik legolcsóbb eszköze. Ugyanakkor viszont a már bringázók is segíthetnek ismerőseiknek elindulni – írja Facebook posztjában a Magyar Kerékpárosklub.

2021 júniusában 418 573 elhaladást mértek a BKK nyilvánosan elérhető adatokat szolgáltató forgalomszámlálói eszközei, ami mintegy 23%-kal nagyobb a tavalyi júniushoz, és 6,5%-kal több a csúcstartó 2020 júliushoz képest.

A budai rakpart Bem téri szakaszán, a Hungária körúti és az Árpád hídon vezető kerékpárutakon is minden idők legbringásabb hónapját mérték júniusban. Ezeken a helyeken napi rekordok is megdőltek a nyári útfelújítások kezdetén. Ebből következtethető, hogy sokan az autó helyett, a dugók és a parkolóhely-vadászat elkerülésére választják a kerékpárt.

Továbbra is a budai rakparti kerékpárút a legnépszerűbb útvonal, itt 175 852 elhaladást mért a számláló, ami mintegy 28%-kal több a tavaly júniusnál.Az Árpád hídon 94 562 kerékpározót mérték júniusban, ami majdnem 20%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Hungária körút 50 326 kerékpározója 25%-kal teljesítette túl az előző év azonos hónapját.

budapestbicikli

Júniusban 418 573 elhaladást mértek a BKK forgalomszámlálói eszközei, ez 6,5%-kal több, mint az eddigi csúcstartó 2020 júniusi adat

Fotó: 123rf.com

A Múzeum körúton egy irányban mért 59 667 kerékpáros mintegy 20%-kal több a tavaly júniusinál, amiben szerepet játszhat, hogy sokan inkább bringáznak, mint hogy a 3-as metrót pótló buszokkal utazzanak.

A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton 11,5%-os növekedést jelentett az ott elhaladó 38 166 kerékpározó.

A Kerékpárosklub összesítése a napi átlagos kerékpárforgalmat is vizsgálta. Ez alapján elmondható, hogy nem csak a hétvégén bringázók száma növekedett 2021 júniusában. Az Árpád-hídon, a Bem rakparton, a Hungária körúton és a Múzeum körúton a munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpárforgalom. A Weiss Manfréd úton a munkanapi kerékpárforgalom nőtt, a munkaszüneti napi viszont kicsit elmaradt a tavaly júniusitól.

A Bem rakpart átlagos munkanapi kerékpárforgalma 6400 felett volt, de június elején a 7600-at is meghaladva döntött rekordot. A Hungária körúton 2200 feletti napi rekordot számoltak júniusban, de itt is 1900-as hétköznapi átlagot teljesítettek a munkanapok.