Rekordszámú látogató a cseh várakban és kastélyokban

Forrás: MTI

 2015. január 13. 11:49

Mintegy 4,8 millió ember látogatta meg tavaly az állami kezelésben lévő csehországi várakat és kastélyokat - közölte Jana Tichá, a nemzeti műemlékvédő hivatal szóvivője kedden Prágában.

A látogatók számát tekintve ez az utóbbi évtized rekordja, és 575 ezerrel meghaladja 2013-ben regisztráltat.

A műemlékvédő hivatal elemzése szerint a látogatottság növekedése elsősorban az állami műemlékekben megrendezett különféle speciális programoknak köszönhető, amelyek nagymértékben vonzották az embereket. Példaként az éjjeli vár- és kastélylátogatásokat és a nagyon színes kulturális és társadalmi műsorokat, rendezvényeket említette.

Lednice

Lednice

 

A leglátogatottabb műemlék a dél-morvaországi Lednice kastély volt, amelyet 376 559-en kerestek fel, ami 14,7 százalékkal több, mint 2013-ban. A második helyen szintén hagyományosan a dél-csehországi Cesky Krumlov kastélya (367 629 látogató), míg a harmadikon a Cesky Krumlovtól nem messze álló Hluboká nad Vltavou várkastély (263 629 látogató) áll. A Prága közelében álló Karlstejn vára, amely arról nevezetes, hogy oda egykoron nők nem léphettek be, a negyedik 220 ezer látogatóval. Nagyon népszerűek még a dél-morvaországi Kromeríz és a közép-csehországi Konopiste kastély is.

A cseh műemlékvédő hivatal felügyelete alatt 103 állami vár és kastély működik. Ezek a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva vannak.