Rekordszámú látogató a csehországi kastélyokban és várakban

Forrás: turizmus.com

 2016. november 16. 19:01

Rekordszámú, mintegy 5,4 millió látogató kereste fel idén a cseh Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) kezelésében lévő várakat és kastélyokat - közölte Nada Goryczká, a hivatal igazgatója szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

A belépődíjakból a várak és a kastélyok megközelítőleg félmilliárd koronát szedtek be, ami szintén új rekord.

Nada Goryczká szerint a várak és kastélyok iránti érdeklődés növekedését jelentősen befolyásolta, hogy a műemlékek az utóbbi években főként európai uniós pénzekből megújultak és nagyon kiszélesedett a kísérő programok, rendezvények száma és skálája. Komoly bevételei forrást jelent az amerikai és az európai filmipar, amely szívesen forgat a cseh várakban és kastélyokban. A várak és kastélyok jelentős része ugyanakkor népszerű esküvői hely, ami szintén szép jövedelmet eredményez. Nagyon sok látogatót vonzanak a speciális programok, például az éjjeli vár- és kastélylátogatások vagy a színes kulturális rendezvények.

 

A cseh műemlékvédelmi hivatal felügyelete alatt száznál több vár és kastély működik. Ezek többsége a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva tart. A hivatal évi költségvetése mintegy másfél milliárd korona. A bevételek jelentős részét a hivatal a műemlékek karbantartására és felújítására használja fel. Tavaly erre a célra 620 millió koronát költöttek.

A leglátogatottabb műemlékek listáját továbbra is a dél-csehországi Cesky Krumlov vára és a dél-morvaországi Lednice kastély vezeti. Mindkét helyen az idén is több mint 400 ezer ember fordult meg. A harmadik hely már hagyományosan a Prága közelében álló Karlstejn királyi váré, amely arról nevezetes, hogy oda egykor nők nem léphettek be.