Rekordszámú spanyol strand és jachtkikötő kapott kiváló környezeti minősítést

Forrás: MTI

 2014. május 15. 16:10

Világrekordot jelentő 681 spanyolországi strand és jachtkikötő tűzheti ki idén az úgynevezett kék zászlót, amely a víz és a terület tisztaságát tanúsítja - közölte az ország környezetvédelmi nevelési és fogyasztóügyi egyesülete.

Az európai Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány (FEE) részeként működő szervezet elnöke, José Ramón Sánchez Moro szerint 573 stranddal és 108 jachtkikötővel, Spanyolországé a világ legtöbb kék zászlója a minősítés 1987-es bevezetése óta.

Az ország idén harmincnéggyel több zászlót gyűjtött be, mint tavaly: ebből 23-at újabb strandokra, 11-et újabb kikötőkre tűzhet ki. A pálmát idén az északnyugat-spanyolországi Galícia régió vitte el, amely 123 kékzászlós stranddal büszkélkedhet. Utána a Földközi-tenger partján fekvő Valencia (120), Katalónia (89), Andalúzia (81) és a Baleár-szigetek (61) következik a sorban. Katalóniának és a Baleár-szigeteknek 24-24 kékzászlós kikötőhelye van.

A kiváló környezeti minősítéssel bíró strandok ranglistáján Görögország (407), Törökország (397), Franciaország (379) és Portugália (298) követik Spanyolországot. Minden korábbinál több, 269 strand kapott kiváló minősítést Olaszországban is.

A minősítésnél többek között figyelembe veszik a strandok felszereltségét, a szelektív hulladékgyűjtést, valamint azt is, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen meg tudják-e közelíteni a területet és a vizet.

A spanyol turisztikai államtitkár, Isabel Borrego szerint a nyolcezer kilométeres partvonallal rendelkező ország strandjai remek minőségűek. A világ egyik legnépszerűbb turistacélpontjának számító Spanyolország számára nagyon fontos a turisztikai szektor, amely jelentősen segíti az ország gazdasági talpra állását.