Rekordszámú utas a prágai Václav Havel repülőtéren

Forrás: MTI

 2018. december 17. 10:23

Év végéig az utasok száma meghaladja a 16,8 milliót a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtéren, ami új rekordot jelent.

„Az utasok száma már harmadik éve rekordmértékben növekszik. Az idén mintegy 1,4 millióval több utast fogunk kezelni, mint 2017-ben, ami éves összehasonlításban 9 százalékos növekedést jelent. A jövő évben további 3-5 százalékos növekedéssel számolunk” – mondta Václav Rehor, a prágai repülőtér igazgató tanácsának elnöke. A prágai repülőteret napi átlagban 46 ezer utas veszi igénybe, számuk növekedése meghaladja az európai átlagot.

A Václav Havel repülőtér mai állapotában lehetőségei határán mozog, ezért szükség van a bővítésére. Néhány beruházást, amelyek bővítik a légikikötő befogadóképességét és komfortját, már a jövő év folyamán befejeznek. A legfontosabb kapacitásbővítő projektnek, egy második le- és felszálló pályának 2022-ben kellene elkészülnie. Átadásával a prágai repülőtér évi 20 millió utas kezelésére lesz alkalmas.

2022-re fejeződik be a legfontosabb kapacitásbővítő projekt

Fotó: Wikimedia Commons

Prágából a jelenlegi téli időszakban 42 ország 114 városába lehet eljutni repülővel. A leginkább keresett cél már hosszabb ideje London, ahová idén december közepéig már több mint 1,28 millióan utaztak.