Rekordszámú utas és rekordközeli profit a Ryanairnél

Forrás: turizmus.com

 2023. május 23. 11:08

A március 31-én zárult üzleti évében az ír fapados 1,43 milliárd eurós nyereséget ért el, továbbá rekordszámú, 168,6 millió utast szállított. Mindezt a forgalom erőteljes visszatérésének, a légitársaság alacsony költségalapjának, valamint előnyös üzemanyag-fedezeti ügyleteinek köszönhetik.

A március végén zárult 12 hónapos időszakban rekordszámú, 168,6 millió utas vette igénybe a Ryanair járatait, miközben járatok átlagos üléskihasználtsága az előző évhez képest 11 százalékponttal 93 százalékra nőtt – idézi a cég közleményét az Airportal.hu.

Az utasszám az előző évit 74, a pandémia előtti utolsó évét pedig 13 százalékkal haladta meg, a legnagyobb piaci növekedést Olaszországban, Lengyelországban és Írországban sikerült elérnie a Ryanairnek.

Eközben a repülőjegyárak átlagosan 10 százalékkal voltak magasabbak a járvány előttinél, erős teljesítményt mutatott a hozzáadott szolgáltatások értékesítése is, amelyből átlagosan 23 eurót sikerült beszerezni egy-egy utastól, ez összesen 3,84 milliárd eurót tett ki tavaly – fogalmaznak a jelentésben.

A Ryanair terve, hogy a 168 milliós utasrekordot idén 185 millióra növeli

Fotó: 123rf.com

A tavalyi 355 milliós veszteséget követően a vállalat teljes éves bevétele elérte a 10,78 milliárd eurót, a nettó nyereség pedig a rekordközeli 1,43 milliárd eurót.

A profitot annak ellenére sikerült elérni, hogy a működési költségek 75 százalékkal 9,2 milliárd euróra emelkedtek a magasabb üzemanyagárak miatt, miközben utóbbi nélkül az egységköltség 31 euróra csökkent, amely jelentősen alacsonyabb az összes uniós versenytársánál.

Az üzemanyagköltségek emelkedését a felhasznált mennyiség 80 százalékára vonatkozó, kedvező fedezeti ügyletek eredményeként sikerült ellensúlyozni, ezzel 1,4 milliárd eurót takarított meg a vállalat az év során, emellett az új generációs repülőgépek növekvő számának (már 98 darab Boeing 737-8200 repül az 537 gép között) köszönhetően az üzemanyag-fogyasztást is sikerült leszorítaniuk.

A cég tervei közt szerepel az idei üzleti évben, hogy további 10 százalékkal 185 millióra növeli az utasok számát.