Rekordszinten az osztrákok utazási kedve, de a pénztárcájukra ők is figyelnek

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2024. május 09. 16:46

Meglepően élénk utazási kedvről tanúskodik az osztrák autóklub (ÖAMTC ) frissen elkészült Utazási Monitor című reprezentatív jelentése, amelyben ezer ausztriai személyt kérdeztek meg az utazási terveikről, a tervezett utazásaik típusáról, illetve az utazási szokásaikról.

"Különösen feltűnő az osztrákok magas utazási vágya – annak ellenére, hogy folyamatosan emelkednek az árak, még így is a lakosság 95 százaléka idén nyáron legalább egyszer szeretne elutazni. Csak 5 százalék gondolja úgy, hogy nem lesz nyaralásuk, vagy még bizonytalanok abban, hogy elutaznak-e" – mondta Yvette Polasek, az ÖAMTC utazási szakértője a jelentést ismertető sajótájékoztatón.A megkérdezettek többsége, azaz 70 százaléka, külföldre is szeretne utazni – különösen a 30 év alattiak tervezik a nyári vakációjukat Ausztrián kívül tölteni.Minden második megkérdezett személy belföldi nyaralásban is gondolkodik, főleg az 50-59 éves korosztály körében népszerű a belföld, mint úti cél. Ami kissé beárnyékolja az utazási örömöt, az az áremelkedés hatása, amely az utazási célpontok kiválasztásán is érződik. Az osztrákok átlagos nyaralási költségvetése fejenként körülbelül 1062 euró – ez az összeg az előző évhez képest változatlan maradt. Az infláció miatt azonban az utazók kevesebbet kapnak ugyanazért a pénzért.

Turisták élvezik a Hallstatti-tó és a hegyek látványát Ausztriában

Fotó: 123rf.com

 

"A 60 év feletti utazók és az egyedül utazók kiemelkedően magas költségvetéssel terveznek, míg a gyermekes családok fejenként körülbelül 180 euróval kevesebbet költenek, mint az összlakossági átlaga" – magyarázta Polasek a friss jelentést. A megkérdezett utazók 62 százaléka azt mondja, hogy idén az infláció miatt spórolniuk kell – ez főként az alacsonyabb kategóriájú szállás foglalásában, illetve a helyszíni költések visszafogásában, az utazások számának és időtartamának rövidülésében érhető leginkább tetten. A kutatás szerin az utazók 55 százaléka szállodában szeretne megszállni – ez 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A nyaralási helyszínen például a vendéglátóhelyek látogatásakor vagy kirándulások alkalmával az osztrákok is egyre jobban figyelnek már a pénztárcájukra.

A megkérdezettekből hatból négyet vonz a tenger a nyári hónapokban, 30 százalék pedig városi vakációt tervez. Az utazók mintegy negyede szeretne a nyaralást tóparton vagy hegyekben tölteni."Az osztrákok a legjobban arra vágynak, hogy pihenjenek a nyaraláson és élvezzék a napfényt. Ezt leginkább Olaszországban vagy Horvátországban szeretik megtenni – ezek a legnépszerűbb úti célok idén is" – mondta az osztrák autóklub szakértője. A népszerűségi listán a harmadik helyen Görögország áll, Spanyolország, Németország és Törökország követi.

A megkérdezettek közel fele, 51 százaléka tervez hazai nyaralást is – különösen népszerű tartomány Karintia és Stájerország a belföldi utazáshoz. Az osztrákoknak az úti céljukra való eljutása nagymértékben attól függ, hogy egyedül vagy családdal vannak-e úton. Az utazók hetven százaléka szeretne autóval is utazni – azonban csak 45 százalék kizárólag. Az autóval utazók gyakran használnak repülőt vagy vonatot is. "A gyermekes családok többsége, azaz 82 százaléka kihasználja az autóval történő utazás előnyeit. Az egyedül utazók jóval ritkábban, a szóló utazók több mint harmada (38%) vonattal utazik, 30 százalék pedig busszal" – ismerteti a jelentést a GD Consulting szakmai blogja.