Rendeletmódosítás: adható utazási voucher, de nem kötelezően

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 28. 11:10

Egy friss rendeletmódosítás értelmében a hazai utazási irodák vouchert is felajánlhatnak az utasoknak a lemondott vagy törölt utak esetén, és ezekre is kiterjed a vagyoni biztosíték.

A Magyar Utazási Irodák Szövetség körlevélben tájékoztatta tagjait, hogy módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, miszerint a rendkívüli helyzetre tekintettel, a hazai utazási irodák az azonnali visszafizetés helyett vouchert is adhatnak az utasaiknak a lemondott vagy meghiúsult utak esetében, de a voucher nem tehető kötelezővé. A voucherekre azonban kiterjed a vagyoni biztosíték.

Voucher a koronavírus-járvány miatt augusztus 31-ig lemondott utazásokra adható és 2021. augusztus 31-ig lehet érvényes, de a felek megállapodhatnak ennek meghosszabbításában. Az utasnak 15 nap áll rendelkezésre, hogy nyilatkozzon, elfogadja-e. Ha nem fogadja el az utalványt, a már befizetett előleget vagy díjat vissza kell utalni neki.

A rendelet már érvénybe lépett, és a veszélyhelyzet végéig marad hatályos.

Az utazási utalvány adható, és kiterjed rá a vagyoni biztosíték, de az utas nem köteles azt elfogadni

Fotó: 123rf.com

A 123. számú Magyar Közlönyben olvasható jogszabály legfontosabb része a következő:

Az 1. § szerinti felmondás esetén az utazási csomag ellenértékeként befizetett előleg vagy teljes díj visszatérítése helyett az utazásszervező utalványt bocsáthat ki.

(2) Ha az utazásszervező utalványt bocsát ki, az utazó 15 napon belül nyilatkozhat az utalvány elfogadásáról.

(3) Ha az utazó a felajánlott utalványt nem fogadja el vagy nem nyilatkozik a (2) bekezdésben meghatározott határidőn belül, a részére a befizetett előleget, illetve díjat a 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet rendelkezései szerint vissza kell utalni.

(4) Az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során.

(5) Ha az utazó az utalványt a 3. § (1) bekezdés d) pontjában, illetve a 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott érvényességi idő alatt nem használja fel, az utazásszervező köteles részére az utalványon feltüntetett értéknek megfelelő összeget legkésőbb 14 napon belül megtéríteni.

(6) Az utazó és az utazásszervező megállapodhatnak az utalvány érvényességi idejének meghosszabbításában. Ebben az esetben az utazásszervező új utalványt állít ki.

Az utalvánnyal kapcsolatban így fogalmaz a jogszabály:

(1) A 2. § (1) bekezdésében rögzített utalvány megfelel a következő feltételeknek:

  • a) tartalmazza az utazásszervező megnevezését,
  • b) tartalmazza az utazó által már befizetett összeg teljes értékét,
  • c) kiállításáért az utazásszervező nem számít fel díjat vagy más költséget,
  • d) érvényessége 2021. augusztus 31. napjáig tart,
  • e) egyértelműen tartalmazza, hogy utazási csomag igénybevételére jogosít,
  • f) egyértelműen tartalmazza, hogy a koronavírus világjárvány miatt került kiállításra,
  • g) tartalmazza az utasjogokra vonatkozó ismertetőt,
  • h) az utazó választása szerint elektronikus formában kerül megküldésre.

 

A rendelet azt is leírja, hogy "a megfelelően kiállított utalvány a vagyoni biztosíték szempontjából az utazó által az utazási csomag igénybevételére befizetett előlegnek vagy részvételi díjnak minősül."

Sajnos a MUISZ rendeletmódosítási kérelmét, miszerint a voucher kötelező legyen, nem fogadták el – kommentálta a döntést a szakmai szervezet.

A döntés hátterében az Európai Bizottság állásfoglalása áll, miszerint a Bizottság a kötelező vouchert nem fogadta el, sőt felhívta a figyelmet, hogy kötelezettségszegési eljárást is vonhat maga után az egyes EU országok ettől  eltérő rendelkezése.