Megszakítják a velencei karnevált, vesztegzár két olasz tartományban

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. február 23. 12:52

Két hétre vesztegzár alá helyezték az új koronavírus okozta járvány két olaszországi gócpontját, és a velencei karnevált is megszakítják. A karantén Lombardiában közel 47 ezer, Veneto tartományban 3500 embert érint.

Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnapra virradó éjjel rendkívüli, törvényerejű intézkedéseket jelentett be, amelyekkel két hétre vesztegzár alá helyezték az új koronavírus okozta járvány két olaszországi gócpontját.

Az intézkedés Lombardiában a Milánó közeli Lodi város térségében lévő 11 önkormányzat lakosait érinti, közel 47 ezer embert. Az északkeleti Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karantén alá Vo' Euganeo területén, amely Padova körzetében van – írja az MTI.

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett a kór lombardiai fertőzöttjeinek száma. Fél nappal korábban, szombat éjjel még 54 fertőzöttről tudtak Lombardiában. Venetóban 17-ről 25-re nőtt az új koronavírus fertőzöttjeinek száma. Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzött van.

A friss adatok ismeretében 130 fölé emelkedett az új koronavírus okozta esetek száma Olaszországban.

A járvány terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált – közölte vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója, miután Velencében két idős ember került kórházba.

A karnevál eredetileg keddig tartott volna.

Megugrott a fertőzöttek száma, a velencei karnevált is megszakították

Fotó: 123rf.com

Vesztegzár Észak-Olaszországban

Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek.

A lakosokat arra kérték ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Giorgio Armani zárt ajtók mögött – közönség nélkül – tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi múzeum jelezte, hogy bezárja kapuit.Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönt kockáztat.Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a Kínával közvetlen légi járatokat és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában. Lombardiában vasárnap egy újabb koronavírusos beteg vesztette életét, aki súlyos rákbetegségben szenvedett, ezzel háromra nőtt az olasz halálos áldozatok száma.

 

A Budapest Airport is felkészült

A február 23-i hatósági döntésnek megfelelően a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megkezdték az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet mérését  – áll a Budapest Airport friss közleményében.

Az első két érintett járat vasárnap a Ryanair 15:30-kor Trevisóból, valamint 16:05-kor Bergamóból érkező gépe volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet – közölték.

Az érintett észak-olaszországi régiókból a következő napokban az alábbi járatok várhatók:

 

Velencében a helyzet egyelőre változatlan

A turizmus.com-nak vasárnap délután sikerült elérnie egy Velencében tartózkodó magyar csoport vezetőjét, aki elmondása szerint nem tapasztalt változást a városban. A programok rendben lezajlottak, a Szent Márk téren sem láttak semmi rendkívülit. Mivel a csoport tagjai hallották az aggasztó híreket, úgy döntöttek, hogy a tervezettnél egy nappal hamarabb, még vasárnap elindulnak Szlovéniába, ahonnan hétfőn Ljubljana megtekintése után érkeznek haza. Az utazási irodának van egy másik csoportja Toszkánában, de onnan nem kaptak rossz híreket.

Vasárnap délutáni közleményében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt írta: az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus-járvány miatt azt javasolják, hogy a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.

Frissítés: A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatott, hogy tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból. A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől.