Repülés környezettudatosan

Forrás: turizmus.com

 2018. december 10. 13:42

Az Air France-KLM 14 egymást követő éve az élmezőnyben foglal helyet a Dow Jones Fenntarthatósági Index listáján, sőt 12 alkalommal az első helyen végzett.

Az Air France-KLM számára kiemelten fontos a környezetvédelem, ezért a lehető legtöbb területén igyekszik fenntartható módon működni. A légivállalat a fenntarthatóságot mind az üzletben, mind a mindennapi feladatok során szem előtt tartja, és erre ösztönzi utasait is, hogy közösen érjék el az ENSZ fenntartható fejlődési céljait.

Repülés bioüzemanyaggal

A bioüzemanyag akár 80 százalékkal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást a hagyományos üzemanyagokhoz képest. A KLM 2011-ben a világon elsőként indított bioüzemanyaggal hajtott kereskedelmi járatot. A vállalat a bioüzemanyag legnagyobb felhasználója Európában, sőt, az egész repülési ágazatban; évente több mint 500 KLM járat repül bioüzemanyaggal. 2017 decemberében az Air France és az ágazat másik négy képviselője aláírt egy zöld megállapodást a francia állammal. A vállalat 2011 óta 18 százalékkal csökkentette az egy kilométerre és egy utasra eső szén-dioxid kibocsátását, 2020-ra pedig azt tűzte ki célul, hogy ezt a mutatót további 20 százalékkal redukálja.

Az Air Frace-KLM többféle módszerrel csökkenti ökológiai lábnyomát

Fotó: [forrás]

CO2 kompenzációs program

Az Air France-KLM az utasok számára is lehetővé teszi, hogy kompenzálják az utazásból adódó szén-kibocsátásukat a CO2ZERO program keretében. A „szén-dioxid-mentes” utazások programban az utasok egy kis hozzájárulással tudják kompenzálni repülőútjuk szén-dioxid-kibocsátását az online jegyvásárlás során, illetve a My Trip applikáción keresztül. A járatonkénti szén-dioxid kibocsátás mennyisége függ a repülőgép típusától, a megtett távolságtól és a járat telitettségétől, ezt is szem előtt tartják.

Hulladékgazdálkodás és környezetvédelem

Az Air France-KLM hulladékgazdálkodási stratégiájának négy legfontosabb jelszava az újragondolás, újrahasznosítás, többszöri használat és csökkentés. A cég Follow Printet használ minden munkaállomásán, ami csak felhasználók külön kérése esetén engedi a nyomtatást, így 22,8 millió papírlapot takarít meg évente. A KLM járatain kínált hagyományos újságok csökkentésével évi 360 000 kilogramm papírt spórol. Éves szinten ez 229 000 litert kerozint takarít meg a KLM-nek, így 577 tonnával csökkent a szén-dioxid kibocsátása a vállalatnak, ami körülbelül 100 magyar háztartás éves kibocsátásával egyezik meg. 2019 végére a KLM lecseréli a földi kiszolgálójárművei 75%-át elektromos hajtásúakra, így az első légitársaság lesz, ami kizárólag elektromos rakodógépekkel dolgozik.