Repülési jogok Nagy-Britanniában a Brexit után

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 30. 10:33

Egy hollandiai konferencián megpróbálják általánosságban rögzíteni a legfontosabb változásokat.

Milyen hatással lesz a megvalósulni látszó Brexit a holland és az európai repülésre címmel rendezik meg december 10-én Amsterdamban a Schipholi repülőtéren azt a konferenciát, ahol az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése utáni megváltozott helyzetet fogják – ha nem is teljes részletességgel - megtárgyalni.

A DuchAviation Group, Tom van der Wijngaartot a Clyde and Co. rangos ügyvédi iroda vezetőjét kérte fel, hogy vázolja azt a jelenleg már ismert helyzetet, mely a későbbi kilépés után meg fogja változtatni az európai és ezen belül a holland polgári repülést. A konferenciához csatlakozik a rotterdami Van Trea iroda vezetője, Robert Pressers is. Természetesen nem maradhatnak ki a nagy európai és  holland  biztosító  társaságok megbízottai sem, akik a Who is Who egyesületüket képviselik.

A harmadik országbeli járatok engedélyezése is kérdéses

Fotó: turizmus.com

Ami a konferencia témáit illeti, azok a legfontosabbal, a repülési jogokkal kapcsolatos kérdéseket vetik fel. Részletesen elemezni fogják a ki-, a be- és az átrepülési jogok mellett azok tarifáit, valamint az Egyesült Királyságon belüli, úgynevezett „harmadik jogú” járatok jogait, melyek az országokon belüli pontok közötti harmadik országbeli szállítók repüléseket szabályozzák.

Különös érdeklődésre számítanak a kereskedelmi jogok és azok érvényesítése, valamint a különböző kiszolgálási tarifák területe is. Külön kérdés lesz az új uniós tagállamok repülésre vonatkozó, már nem a korábban szerzett jogok alapján  felmerülő csatlakozási feltételeinek a rögzítése is.

A megbeszélésnek nem feladata a jelenlegi helyzetben a részletek pontos tisztázása, valamint a különböző intézkedések meghatározása, csupán a mostani körülmények alapján a legfontosabb vezérfonalak rögzítése, melyek mentén a jövő év első felében ki lehet bontani a többi lényeges kérdést is. Az iparág nagy várakozással tekint a holland kezdeményezésre, mely elsőként foglalkozik az Anglia EU-ból történő távozása utáni polgári légi közlekedés helyzetével.