Repülést forradalmasító ötletekre írt ki pályázatot az Aviation X Lab

Forrás: turizmus.com

 2019. november 04. 12:24

A karbonnegatív repülés eléréséhez és a repülőterek újragondolásához várnak javaslatokat.

Az Emirates, az Airbus, a Collins Aerospace, a GE Aviation és a Thales által létrehozott, startupokat támogató inkubátor, az Aviation X Lab célja a repülés forradalmasítása, a jövő repülést segítő technológiáinak kifejlesztése. A 2017-ben indult kezdeményezéshez most csatlakozott a du telekommunikációs cég - derül ki lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Az Egyesült Arab Emirátusok gazdaságában kulcsfontosságú szerepet tölt be a légiközlekedés, hiszen az ágazat 47,4 milliárd amerikai dollárral járul hozzá a GDP-hez. Ez az összeg az előrejelzések szerint 2037-re megháromszorozódik. Az iparág már most 800 ezer embernek biztosít munkát. Az Aviation X létrehozásakor a szektor technológiai megújulását és a fenntarthatóságot tartották szem előtt az alapítók.


Fotó: Emirates

Az Aviation X Lab 2020 elejéig várja az első ötleteket, projektjavaslatokat.

A pályázóknak két cél elérésére kell javaslatokat benyújtani:

1. cél: karbonnegatív repülés. A repülés mint iparág a világ szénkibocsátásának mindössze 2 százalékáért felel. A légitársaságok 115 gramm szén-dioxidot termelnek utaskilométerenként, ez évente 859 millió tonna szén-dioxidot jelent. A cél, hogy 2030-ra ez a szám drasztikusan, 100 grammal, 87 százalékkal csökkenjen, vagyis egy utas egy kilométeren már csak 15 grammnyi szén-dioxid-kibocsátást jelentsen.

2. cél: a repülőterek újragondolása. Miközben a turizmus várhatóan a duplájára nő az elkövetkező 15 évben, ami további 3,4 milliárd utast jelent, a jelenlegi repülőterek nem lesznek képesek kezelni a megnövekedett forgalmat. A cél az, hogy az újratervezett repterek négyzetméterenként 10 utas befogadására legyenek képesek, és a biztonsági beléptetések hossza maximum 10 percre csökkenjen.

Az Aviation X Lab ezért startupokat, innovátorokat, tudományos kutatókat, civil szervezeteket, aktivistákat hív meg, hogy pályázzanak ötleteikkel. Az inkubátorcég a legjobb csapatokat Dubajba hívja, hogy közösen alkossanak, kísérletezzenek és fejlesszenek prototípusokat az erre kialakított speciális területen, az úgynevezett „Area 2071”-ben. Maximum négy csapatot választanak majd ki, amelyek további támogatást kaphatnak kockázatitőke-befektetőktől és más befektetőktől.


Fotó: Emirates

Az Aviation X Lab megnyitóján három újdonságot mutattak be – az egyiket a Thales-től, a másik kettőt az Emirates-től.

A Thales a Solo névre keresztelt virtuális asszisztensét hozta el, amely a repülés biztonságának további növeléséhez járul hozzá, és a kapitány munkáját segíti. Felhasználva az összes rendelkezésre álló adatot, a Solo folyamatosan javaslatokat tesz a gép személyzete számára a legideálisabb repülési útvonallal kapcsolatban, növelve ezáltal a repülés hatékonyságát és az utasok kényelmét.

Az Emirates két olyan megoldást mutatott be, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Az egyik ezek közül a fenntarthatósági célokat, nevezetesen az élelmiszer-pazarlás csökkentését segíti elő.

A másik a Bahja névre keresztelt alkalmazás, amely valós időben, arcfelismeréssel elemzi az alkalmazottak boldogságszintjét. A fejlesztők szerint az alkalmazottak hangulata meghatározza az ügyfelek elégedettségét is, így ez az információ minden munkaadó számára fontos.