Repülő helyett vonat? – Cél a kisebb széndioxid-kibocsátás

Forrás: turizmus.com

 2018. október 03. 11:33

A belföldi utak mellett érvel egy svéd lap, különösen a környezetvédelemben tetten érhető hasznot hangsúlyozza.

A svédek egyrészt nem ismerik igazán a saját országukat – inkább elutaznak több ezer kilométerre, hogy osztrigát egyenek, vagy bort kortyoljanak. Másrészt érdemesebb a vonatot választani, mivel igen magas a repülőgépek széndioxid-kibocsátása, ráadásul a vasút sokszor gyorsabb – írja az alltomresor.se.

A svédek környezettudatos életszemlélete erős – erre apellál az a cikk, amely összehasonlítja, mennyivel kisebb mértékben szennyezzük a légkört és a környezetet, ha élménykeresés céljából a belföldi attrakciókat és a vonatot választjuk. Ezzel természetesen mélyen egyetért a svéd állami vasúttársaság is, és tesz is érte, hogy népszerűsítse vonalait.

Csupán 53 százalékuk látta az északi fényt

Fotó: turizmus.com

Az állampolgárok 18 százaléka még nem ivott svéd bort, pedig a déli országrészen igen kellemes nedűt termelnek, csak 12 százalék kóstolta meg a helyi osztrigát, és csupán 53 százalékuk látta az északi fényt. Itthon is lehet szafari kirándulásokra menni, nemcsak Afrikában – teszi hozzá a cikkíró.

Smaland tartomány Svédország déli részén

Fotó: turizmus.com

A svéd államvasutak ősszel és télen reklámkampányt indít, a fenntarthatóság jegyében. A belföldi turisztikai célok és a vasút választása révén több mint 1150 kilogramm széndioxidot lehetne megtakarítani. Ráadásul a rövidebb útvonalakon sokszor hamarabb érünk célba vonattal, hiszen nem kell két órával az indulás előtt kimenni a reptérre és átesni a hosszadalmas biztonsági vizsgálatokon.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.