Repülő laptopok

Forrás: turizmus.com

 2017. július 03. 19:11

A laptopok ellenőrzésének szigorítása csak néhány európai országban jelent újdonságot. Az USA és a „nagy testvért” követve Nagy-Britannia már hónapok óta tiltja a laptopokat a fedélzeten hat országból (Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia, Törökország és Tunézia) induló járatokon.
A megoldás légitársaságonként más és más. Farkas Miklós (Lupus Travel) szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a British Airways például egyértelműen felszólította az utasokat, hogy a laptopjaikat tegyék a feladott poggyászba. A Turkish viszont azt a megoldást választotta, amit korábban még a „fegyvernek látszó” dugóhúzókkal, vagy svájci bicskákkal megengedett a legtöbb légitársaság: a boarding gate-nél le kell adni a laptopot, amit érkezéskor, a poggyászfelvételnél visszaadnak.

Vélelmezhető, hogy a legtöbb légitársaság hasonló megoldást választ majd, mert, nehezen elképzelhető, hogy 21(!) napon belül üzembe tudnak állítani az emberek egészségügyi átvilágításánál alkalmazott CT berendezésekhez hasonló laptop átvilágítókat.

A laptopok ellenőrzésének szigorítása csak néhány európai országban jelent újdonságot

Szerkesztőségi privát megjegyzésként hadd fűzzük hozzá egyáltalán nem reprezentatív felmérésünk eredményét. Aki volt már annyira szemtelen, hogy a leghátsó sor mögötti toalettről visszafelé sétálva rápillantott az utasok előtt vibráló laptop képernyőkre, az láthatta, hogy az utasok többsége valamilyen játékban merül el, s nem cégének éves eredményét elemzi egy Excell tábla segítségével. Persze nem kisebbítenénk azoknak a gondját, akik valóban dolgoznának a fedélzeten, de ez az igény bizonyára megoldható lesz fedélzeti gépek „kölcsönzésével”, legfeljebb a munkaanyagot kell majd pen-drive-on tárolni, persze, csak amíg azt is ki nem tiltják…