Közel sem tudunk úgy trükközni a repjegyek árával, mint azt eddig gondoltunk

Forrás: turizmus.com

 2023. október 17. 12:54

Sok trükk létezik az olcsóbb repülőjegyek foglalására, azonban ezek közül jó pár csupán hiedelem. Egy új kutatás szerint a jegyek árazása sokkal véletlenszerűbb, mint hinnénk, így kijátszani a rendszer is sokkal nehezebb.

Olivia Natan, a Kaliforniai Egyetem marketing adjunktusa egy új tanulmányban meglepő megállapításokra jutott a légitársaságok árképzésével kapcsolatban. Amikor az utazók a számukra megfelelő járatot keresik, sokszor hajlamosak az ár és a kényelem között választani: egy alacsonyabb jegyár arra késztetheti az embereket, hogy egy kevésbé kényelmes, de olcsóbb járatot válasszanak. A légitársaságok azonban nem veszik figyelembe ezt a fajta helyettesítést, az ülőhelyek áraira gondolnak, nem az egy nap alatt eladott összes helyre. Szintén nem veszik figyelembe általában versenytársaik árait az automatizált árképzés során.

Sokkal véletlenszerűbb a repülőjegyek árazása, mint eddig gondoltunk

Fotó: 123rf.com

 

A jegyekhez meghatározott és viszonylag kis számú árat rendelnek, de a kategóriák között óriási, akár 100 dolláros eltéréssel. Így megeshet, hogy az első 30 jegyet alacsony áron adják el, majd a következő 30 jegyet már drágábban és így tovább. Napjainkban a légitársaságok ugyanakkor azzal is kísérleteznek, hogy minden egyes helynek külön árat szabnak.

A kutatócsoport álláspontja szerint az árképzés rendszerint véletlenszerű jelenség, mivel megfigyelték, hogy az árazásért felelős csapat gyakran alábecsüli a jegyek árát, amelyet a bevételkezelő csapatnak kell kijavítania – írta meg a SciTechDaily.

Olivia Natan szerint a légitársaságok valószínűleg a következő néhány évben dinamikusabb árképzési stratégiák felé fordulnak, és ennek fő haszonélvezői valószínűleg a nem üzleti utazók lesznek. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni a foglalást.