A jövő utasellenőrző berendezését tesztelik Las Vegasban – videó

Forrás: turizmus.com

 2024. március 16. 12:38

Csaknem teljesen személyzet nélkül működő, automatizált utasbiztonsági ellenőrző berendezést tesztelnek az amerikai hatóságok a Las Vegas-i repülőtéren.

A repülőterek és a légitársaságok az elmúlt években elkezdtek egyre több olyan feladatot átadni az utasoknak, amelyekért korábban ők voltak felelősek. A becsekkolást például ma már sok utas maga végzi el akár előre, a laptopján vagy a telefonján keresztül, vagy pedig a repülőtéri automatáknál, de a poggyászát is segítség nélkül adja fel sok utazó.

A biztonsági ellenőrzést illetően is az az irány, hogy a kifinomult rendszereknek köszönhetően csökkenthető lesz a feladatot végző alkalmazottak száma. Egy erre vonatkozó teszt zajlik most a Las Vegas-i Harry Reid nemzetközi repülőtéren.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA) március elején helyezett üzembe egy tesztberendezést. Az utasok videómonitorokon keresztül kapják lépésről lépésre az utasításokat, hogy a saját tempójukban elvégezhessék az ellenőrzést. Ha az utasnak kérdése van, például a kézipoggyász kezelésével kapcsolatban, a TSA alkalmazottaitól is kérhet segítséget a monitoron keresztül.

A készülék a biztonsági ellenőrzés során fényjelzést ad, ha valaki például a nadrágzsebében felejtette az okostelefonját. Amint a folyamat befejeződik és az utasok engedélyt kapnak az utazásra, megnyílik egy automata ajtó, az utasok összeszedhetik a holmijukat és továbbindulhatnak a járatukhoz.

A teszteket először csak tapasztalt utazókkal folytatják le, akik a TSA előzetes ellenőrző programját használják. A hatóságok még nem árulták el, hogy meddig tart a tesztidőszak.

A tesztelés során a TSA az utasok visszajelzései mellett a rendszer teljesítményéről és az emberi tényezőkről gyűjt adatokat. Ezek a jövőbeni készülékek dizájnjával, fejlesztésével, kivitelezhetőségével, megvalósíthatóságával kapcsolatos döntések alapjául szolgálnak majd.

Dimitri Kusnezov, az USA belbiztonsági minisztériumának képviselője szerint a légitársaságok utasainak száma évről évre nő, ezért szükség van a közlekedés biztonságát növelő és az utazást hatékonyabbá tévő, innovatív megoldásokra – írja a Travelnews.

Nyitókép: TSA