Repülőtéri vasutat avatnak Bukarestben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 12. 11:59

A hónap végéig átadják a bukaresti főpályaudvart a reptérrel összekötő vasútvonalat.

Kilenc év késéssel kerül átadásra a vasútvonal, amelynek építését lakossági és vállalkozói ellenállás, perek sorozata kísérte, de előfordult, hogy kővel dobálták meg a munkásokat.

Kínos magyarázkodásokra kényszerült volna a román kormány, ha nincs pandémia, és megrendezik a több országot érintő 2020-as labdarúgó EB-t. A stadionfelújítások mellett ugyanis Románia vállalta, hogy a szurkolók szállításának megkönnyítése érdekében megépíti – bizonyos szakaszokon felújítja – az Északi Pályaudvart (Bucureşti Nord) az otopeni Henri Coandă Reptérrel összekötő vasútvonalat.

Az új vonal

Fotó: Facebook/CFR Infrastructura

Az ötlet pedig nem volt újkeletű, hisz már 1999-ben szerepelt a stratégiai infrastrukturális beruházások között, és 2011-ben kellett volna átadni, hogy a vidékről vonattal érkezők könnyen eljussanak a reptérre.

A regénybe illő huzavona során az ország 17 közlekedési minisztert váltott, s a tervezési-kivitelezési szerződést, 12 hónapos határidővel – az EB kezdetére időzítve az átadást – végül 2019 júniusában írták csak alá a galaci Arcada Company vezette konzorciummal.

A cég azonnal belevágott a munkába, miközben sorra érkeztek a feljelentések, pereskedések. Élenjáró volt a korábbi világhírű teniszező, jelenleg kb. 1,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Ion Ţiriac, aki kifogásolta, hogy a vasút a fedettpályás jégcsarnoka mellett halad el.

A közlekedési tárca egy mozgólépcsős, liftes vasúti megálló építésével szerelte le a milliárdost, de sikerült a pereskedéstől eltanácsolni a Vienna House szálloda tulajdonosát is, akinek a parkolójában áll a felüljáró egyik betonoszlopa. Az egyetlen pereskedő egy hölgy, akinek az udvara fölött 6,5 méterrel helyezkedik el a felüljáró.

Augusztusban a nyomvonal melletti, a várható zajtól félő lakosok támadtak verbálisan a munkásokra, egy nő a férjével felmászott a zsaluzatra, és a kiérkező helyi rendőrség távozását követően az összegyűlt lakosok kövekkel dobálták meg a munkásokat, de az Arcada végül nem tett feljelentést. Lakott területen a vasútvonal mindkét oldalán zajvédő falak lesznek.

Lucian Bode közlekedési miniszter a héten bejelentette, hamarosan kezdődnek a próbautak a vonalon és szeptember végéig átadják a forgalomnak.

A három kilométeres vonalon a vonatok a megállásokkal együtt tíz perc alatt érnek a reptérre, köszönhetően annak az 1,52 kilométer hosszú viaduktnak is, amely átvezeti a vonalat a lakott területek és a DN 1-es főút fölött. A beruházás kb. 81,5 millió euróba került, az összeget uniós forrásból biztosították.

Bukarestben metróvonalat is építenének a reptérre. A meglévő 1 Mai metrómegállótól induló 14,2 kilométeres szakasz építését az EU több mint félmilliárd euróval támogatja, csakhogy a közbeszerzési pereskedések miatt már egy éve csúszik a kivtelezés megkezdése. Az építésre 11 cég jelentkezett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsabb lesz a wifi a vonatokon

2020. szeptember 11.