Repülővel mit igen és mit nem

Forrás: turizmus.com

 2017. június 26. 15:28

A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket, mi mindent szeretnének felvinni az utasok a repülőgép fedélzetre.

A szabályozás szerint minden olyan dolgot, amelyre a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére vagy sem. Az ügyfélszolgálatra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkel maszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk" – mondja Holczinger Zoltán repülőjegy üzletágvezető.


Mint köztudott, a legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél nagyobb kiszerelésben vannak.

Tudta, hogy 6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban? Ennek ellenére nem javasolják, hogy a manikűrkészletet, elsősegély csomagot ide tegye, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasaló viszont nyugodtan felvihető.

A gyógyszereket, amelyekre szükségünk van az út során, szintén magunknál tartható, az inzulin mellé viszont orvosi igazolással is rendelkeznünk.

Leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A különböző sporteszközökre ugyanakkor külön szabályozás vonatkozik, ami légitársaságonként eltérhet.

A békatalpat a sérülékenysége miatt érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani.


Szendvicset, pékárut, vákuum csomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk. Dohányt, szivarkát mindkét csomagba rakhatunk, azonban nem haladhatjuk meg az adott ország vámszabályában meghatározott mennyiséget. Erről érdemes előre tájékozódni.

A Duty-free termékeket magunkkal vihetjük a fedélzetre, de érdemes a kasszánál időzáras zacskót kérni a vásárlás során.

A mobiltelefont, tabletet, laptopot a kézipoggyászban szállítsuk. Azonban egy kivétel van: amennyiben közel-keleti indulással vagy átszállással, illetve közel-keleti indulással, de EU-tagországban történő átszállással érkeznénk az Egyesült Államokba, akkor a laptopot, tabletet csak a feladott bőröndben szállíthatjuk, a repülőgépre nem engedik fel.

Érdemes a poggyászt a repülőtéren befóliáztatni, mert ezzel megóvjuk a külső behatásoktól, illetve annak tartalmát a felmerülő sérülésektől. A törékeny értékeinket, tárgyainkat mindenképp alaposan csomagoljuk be, hogy megóvjuk az esetleges sérülésektől.